afgestudeerd

Afgestudeerd! Maar wat nu?

Je scriptie en verdediging zitten erop, je bent geslaagd! Al die jaren ploeteren heeft toch echt wat opgeleverd. Dat betekent helaas ook dat er een einde komt aan je studentenleven, de mooiste tijd van je leven. De tijd van doordeweekse feestjes, bijbaantjes, uitslapen en bijkomen in de weekenden is voorbij. Maar voordat het verantwoordelijke volwassen leven begint zijn er nog wel een paar zaken die je nog moet regelen.
Stap 1. Uitschrijven studieafgestudeerd

Allereerst schrijf je je uit voor je opleiding via Studielink. Hier log je in met je DigiD en geeft de einddatum van je opleiding door. De meeste hogescholen of universiteiten geven wel door dat je je diploma hebt behaald, maar om te voorkomen dat er nog onnodig collegegeld in rekening wordt gebracht dien je de einddatum zelf door te geven.

Stap 2. Stopzetten studiefinanciering

Zodra je studie klaar is heb je ook geen recht meer op studiefinanciering. Zet deze dan ook zo snel mogelijk stop via Mijn DUO. Het gaat hierbij om de lening, collegekrediet en de aanvullende beurs. Let op! Doe dit vóór of op de 10e dag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. Bekijk daarnaast meteen de hoogte van je studieschuld zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je hoeft gelukkig niet meteen te beginnen met aflossen, hier begin je twee jaar na je afstuderen mee. Mocht je in deze twee jaar toch al een vast bedrag per maand kunnen missen dan kun je natuurlijk wel alvast beginnen met aflossen.

afgestudeerdStap 3. Stopzetten studentenreisproduct

Ook heeeel belangrijk want de boete voor het te laat stopzetten van je studentenreisproduct is niet mals. Helaas zijn veel studenten hier al op de harde wijze achter gekomen. Als je het studentenreisproduct te laat stopzet en ermee blijft reizen dan ontvang je een boete. In de 1e maand nadat je recht op het studentenreisproduct is afgelopen, is de ov-boete € 75,- per halve maand. Gebruik je het ná die 1e maand, dan is de boete € 150,- per halve maand. De 1e helft van de maand loopt daarbij tot en met de 15e van de maand. Het studentenreisproduct kun je alleen stopzetten bij een ophaalautomaat. Moet je na je afstuderen nog vaak reizen met het openbaar vervoer? Tot drie maanden na het stopzetten van je studentenreisproduct kun je een Dal Voordeel abonnement aanvragen bij de NS door gebruik te maken van de speciale actiecode voor ex-studenten. 

Stap 4. Bankrekening wijzigenAfgestudeerd

Leuk is anders maar je bent er bijna. Nog de laatste dingetjes even afronden voordat je verder kunt met vieren dat je bent afgestudeerd. Want je hebt de afgelopen jaren zoveel mogelijk gebruik gemaakt van kortingen speciaal voor studenten. Dus bijvoorbeeld ook van een studentenrekening. Hier heb je helaas geen recht meer op dus vergeet dit niet om te zetten naar een ander pakket. Kijk goed naar de voorwaarden van je bank voor het tijdig omzetten van je studentenrekening. Ook is de kans groot dat je nog een studenten zorgverzekering hebt. Verdiep je goed in de pakketten en de voorwaarden van je zorgverzekeraar. 

Stap 5. VIER, FEEST EN GENIET

Hier heb je waarschijnlijk geen uitleg voor nodig.

Stap 6. Solliciteren!

En als je dan uitgefeest bent is het tijd voor een grotemensenbaan. Spannend, maar ook heel leuk want je leert allemaal nieuwe mensen kennen en vergroot dus je netwerk. Ga op je doel af en wees overtuigd van je eigen kunnen. Je hebt niet voor niets je diploma behaald! 

In de tussentijd toch een extra zakcentje verdienen, wordt tutor bij Studentvoorstudent!

Meld je aan als tutor 

/ 1 juli 2020 / door Renee van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
op kamers
26 augustus 2020 - door Studentvoorstudent
Op kamers, wat heb je nodig?
handige gadgets
15 juli 2020 - door Renee van Studentvoorstudent
Handige gadgets voor studenten
Overzichtelijke kledingkast
17 juni 2020 - door Renee van Studentvoorstudent
In 6 stappen een overzichtelijke kledingkast