de beste voorbereiding op jouw tentamens

De beste voorbereiding op jouw tentamens!

De periode is weer bijna voorbij, je hebt de lessen en colleges gehad en je kennis gaat getest worden. Hoe goed heb jij opgelet op school? Zweten, stressen, hoge hartslag, prestatiedruk, een goed cijfer zou toch zo fijn zijn. Hoe kan je jezelf goed voorbereiden op tentamens?
Een goede voorbereiding is het halve werkde beste voorbereiding op jouw tentamens

Een goede voorbereiding kan voor veel rust zorgen. Dus voor de beste voorbereiding op jouw tentamens heb je een planning nodig. Van je opleiding heb je vaak een planning van de periode met de precieze stof die je per week moet leren, gebruik dit! Neem overal ruim de tijd voor en wees realistisch, er kunnen altijd dingen tussen komen. Wat ook heel erg handig kan zijn en wat een fijn gevoel kan geven, is een to-do-lijst. Maak deze zo uitgebreid mogelijk, zodat je vaak wat kan wegstrepen. Afstrepen geeft je een goed gevoel en geeft je motivatie om door te gaan!

De uitvoering

Als je aan het leren bent, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk prikkels van buitenaf krijgt. Ga in een bibliotheek zitten met meer studerende studenten en zet je telefoon even uit. Zo word je niet uit je flow gehaald.

de beste voorbereiding op jouw tentamensWaarschijnlijk ken je dit al, maar wat erg nuttig is tijdens het leren en voor de beste voorbereiding op jouw tentamens is het maken van een samenvatting. Maak deze zelf en koop dit niet online, zo ben je meer met de stof bezig en leer je veel tijdens het maken van deze samenvatting. Probeer de samenvatting eens te schrijven in plaats van te typen. Zo moet je meer nadenken over wat je precies opschrijft, terwijl tijdens het typen je alles sneller kopieert. Vervolgens is de truc: herhalen. Probeer dit op verschillende manieren. Laat je bijvoorbeeld overhoren, probeer een quiz, maak oefenbriefjes of maak oefenvragen.

Als je dan zover bent en het tentamen begint, probeer je dan volledig te focussen. Laat je niet afleiden door andere mensen of het gezoem van de lamp. Het is lastig om dan weer terug te komen op je volledige concentratie. Vul tijdens de toets ook altijd een antwoord in! Dit geldt vooral voor open vragen. Misschien kan de docent nog ergens een half puntje uit je antwoord halen, wat het verschil kan maken tussen een vervelende 5,4 of een fantastische 5,5! Let op: bij sommige opleidingen krijg je minpunten als je het verkeerde invult. Vraag bij jouw school na of dit het geval is, zo voorkom je teleurstellingen.

Wat laatste tips!de beste voorbereiding op jouw tentamens

Je goed voorbereiden is dus belangrijk, hier nog wat laatste handige tips om mee te nemen bij de beste voorbereiding op jouw tentamens:

  • Pak je rust. Ga de avond voor je toets niet nog tot in de late uren leren, maar probeer je gedachtes even ergens anders op te focussen. Ook voor de toets zelf. Probeer het zo te plannen dat je een half uur voor de toets even rust hebt en niet door de stof heen gaat. Zo voorkom je stress.
  • Ook al kan je niet, heb je niet goed geleerd of is er iets anders, probeer de toets toch te maken. Misschien heb je meer kennis opgedaan tijdens de lessen dan je dacht en kan je toch best wat invullen. Ook is de herkansing vaak hetzelfde opgebouwd. Als je het dan al een keer hebt gemaakt, weet je de volgende keer specifieker waar je voor moet leren.
  • Ga naar de inzage. Hier kan je zien wat je fout hebt gedaan en kan je jouw vragen stellen aan de docent. Ga ook de volgende dag niet meteen blokken, maar neem even rust en maak een nieuwe planning.

Bij Studentvoorstudent vind je een breed aanbod tutoren die jou voor een aantrekkelijke prijs kunnen helpen met de vakken die je lastig vindt. Zo heb je de beste voorbereiding op jouw tentamens! Bekijk het aanbod en vind een tutor die bij je past.

Bekijk het aanbod

/ 5 juni 2019 / door Janice van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
op kamers
26 augustus 2020 - door Studentvoorstudent
Op kamers, wat heb je nodig?
handige gadgets
15 juli 2020 - door Renee van Studentvoorstudent
Handige gadgets voor studenten
afgestudeerd
1 juli 2020 - door Renee van Studentvoorstudent
Afgestudeerd! Maar wat nu?