De (foutste) kerstkleding op een rijtje

De leukste (foute) kerstkleding op een rijtje

Naast eten, drinken, familie en misschien zelfs cadeautjes, is ook kerstkleding onlosmakelijk verbonden aan het kerstfeest. Kerstkleding is een heel breed begrip. Misschien denk jij bij dit woord meteen aan een chique jurk of een zakelijk overhemd. Of denk je wat gewaagder en heb je meteen een foute kersttrui in je hoofd? Direct denken aan foute kerstkleding is niet vreemd. Steeds meer mensen trekken namelijk niet meer hun meest nette kleding uit de kast, maar kiezen juist voor een foute outfit. De tijd van een deftige kerstoutfit is voor veel mensen dus al voorbij. Daarom zetten wij in deze blog de leukste (foute) kerstkleding voor je op een rijtje.

De geschiedenis van foute kerstkleding

Elk jaar maken we er weer een wedstrijdje van, wie heeft de beste en meest foute kerstoutfit? Maar hoe is het dragen van deze foute kerstkleding eigenlijk ontstaan? Dit type kleding is vooral bekend door de foute kersttrui. Deze werd als eerstegedragen in de Verenigde Staten. In de jaren vijftig werden de eerste versies van deze bijzondere kledingstukken verkocht onder de naam “Jingle Bell Sweaters”. Deze waren een stuk minder opvallend dan de huidige versies en werden ook minder verkocht. Toch waren er in die tijd al enkele tv-persoonlijkheden die de gebreide truien droegen. Voorbeelden hiervan zijn zangers Andy Williams en Val Doonican.

Foute kersttrui-feestje

In de jaren tachtig werd de zogenaamde “Ugly Christmas Sweater” pas écht populair. Nadat het kledingstuk regelmatig in komedies en de popcultuur voorkwam, kreeg de trui namelijk een vrolijker en beter imago. In deze tijd waren kersttruien vooral versierd met sneeuwvlokken, en deze werden steeds meer verbonden aan de kersttijd. De “UGC” werd daarom tijdens Kerstmis veelvuldig gedragen.

De populariteit van de foute kersttrui nam in de jaren negentig weer af. Alleen je ouderwetse oom zou toen nog zo’n trui dragen of cadeau geven. Ook in het nieuwe millennium leverde het dragen van een “UCS” gefronste wenkbrauwen op. Dit werd bij de populaire film Bridget Jones’s Diary in beeld gebracht. In deze film reageert de hoofdpersoon namelijk niet bepaald positief op iemand die tijdens Kerst een trui met een groot rendier erop draagt.

Toch begon dit speciale kledingstuk uiteindelijk weer aan populariteit te winnen. Dit ging zo ver dat er zelfs speciale kersttrui-feestjes georganiseerd werden. De eerste hiervan vond in 2002 plaats in de Canadese stad Vancouver. Dit legde de basis voor (National) Ugly Christmas Sweater Day. Deze dag wordt, vooral in de Verenigde Staten, ieder jaar op de derde vrijdag van december gevierd.

Een duidelijke reden voor de opleving van deze bijzondere kerstkleding is er niet. Wel zou het kunnen komen doordat mensen simpelweg de humor van het kledingstuk in begonnen te zien. Dit leidde er toe dat zelfs bekende modemerken als Givenchy en Dolce & Gabbana vanaf 2010 hun eigen kerstsweaters verkochten. Inmiddels waarderen ook sterren als Kanye West en Taylor Swift deze bijzondere vorm van kerstkleding.

Het meest bekende onderdeel van kerstkleding: de foute kersttrui

De foute kersttrui heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Maar hoe gaat het op dit moment met deze bijzondere verschijning? Nou, niet heel veel anders. De Ugly Christmas Sweater is nog steeds populair in veel verschillende landen, waaronder Nederland. Er zijn ook in dit land verschillende (web)winkels die kersttruien aanbieden in alle soorten en maten. Veelvoorkomende elementen op een UCS zijn:

  • Rendieren
  • Sneeuwvlokken
  • Een kerstmuts
  • En natuurlijk: de Kerstman

De meeste versies van deze soort kerstkleding zijn vrij netjes, maar sommige ontwerpen zijn op het randje. Zo zijn er foute kersttruien die spotten met bijvoorbeeld Jezus, of grove teksten bevatten. Of het allemaal even netjes is, daar valt over te twisten. Het staat in ieder geval vast dat er voor iedereen wel een leuke kersttrui is!

Veel fysieke winkels hebben kersttruien in het assortiment, maar ook bij de volgende webshops is er een ruim aanbod aan deze kerstkleding:

  • Kersttrui.com
    Bij deze webshop vind je, niet geheel verassend, veel kersttruien. Er zijn truien voor zowel dames, heren als kinderen. De kerstkleding is bij deze website vooral te omschrijven als erg vrolijk. Bij de artikelen voor dames en heren staat een maattabel, waardoor je makkelijk de juiste maat kunt kiezen. Het komt regelmatig voor dat een artikel is afgeprijsd, dus dat is ook mooi meegenomen. Verder is verzending gratis wanneer je meer dan € 10,- besteedt.
  • 123kersttrui.nl
    Ook de naam van deze website liegt er niet om. Je kunt hier goed terecht voor een leuke sweater om te dragen tijdens Kerst. Deze site heeft een uitgebreid assortiment voor mannen, vrouwen en kinderen. Je vindt hier zowel vrolijke als wat meer humoristische truien. Voor dames zijn er tevens jurkjes te koop op deze website. Wanneer je meer dan € 50,- besteedt, krijg je de artikelen gratis thuisgestuurd.

Foute kersttrui

  • Uglyxmas.nl
    Deze webshop heeft een overzichtelijk assortiment voor zowel mannen, vrouwen als kinderen. Veel artikelen zijn regelmatig afgeprijsd. Wanneer je voor 23.45 uur besteld, krijg je de bestelling de volgende dag thuisbezorgd. Daarnaast is de bezorging gratis wanneer je voor meer dan € 20,- aan producten besteld.
  • Superfout.nl
    De meest foute truien koop je bij deze webshop. Je vindt hier truien voor dames en heren met afbeeldingen van bijvoorbeeld een lama, kat of Donald Trump. Wanneer je last-minute nog een trui wilt scoren kan dat hier gemakkelijk. Wanneer je voor 16.00 uur bestelt, heb je het artikel namelijk morgen al in huis.
  • Fun-en-feest.nl
    Je vindt bij deze winkel al kersttruien vanaf € 21,-. Het assortiment is voor zowel dames, heren, jongens en meisjes heel erg uitgebreid. Naast items met vrolijke prints, zijn er ook kledingstukken met gewaagde teksten en afbeeldingen. Je artikelen worden de volgende dag al geleverd wanneer je voor 15.00 uur hebt besteld.

Kerstsokken: minder zichtbaar, maar net zo leuk

De kerstsokken zijn een iets minder bekend onderdeel van de kerstkleding. Deze kledingstukken zijn onder te verdelen in twee categorieën: normale en foute kerstsokken. Deze soorten zijn dan wel verschillend, maar beide zijn in ieder geval erg comfortabel. Ook zijn het leuke items om cadeau te geven.

Natuurlijk zijn kerstsokken in diverse fysieke winkels te koop. Wanneer je gemakkelijk vanuit huis wil bestellen zijn de volgende webshops een aanrader:

  • Sokken.nl
    Hier vind je voornamelijk vrolijke en klassieke kerstsokken. Dus ben je op zoek naar een meer neutrale kerstsok? Dan ben je hier op het juiste adres. Daarnaast geldt: voor 22.00 uur besteld = morgen in huis.
  • Sokkenmarkt.nl
    Deze webshop voorziet je van vrolijke kerstsokken. De designs zijn feestelijk en daardoor goed geschikt voor Kerst. Bestel je voor 15.00 uur? Dan wordt je pakketje binnen enkele dagen bezorgd.
  • Eerder genoemde webshops
    Kersttrui.com, Uglyxmas.nl en Fun-en-feest.nl verkopen naast truien, ook (foute) kerstsokken. Het is dus ook zeker de moeite waard om hier eens te kijken voor de kerstsokken die je wil dragen of cadeau wil geven.

Het hoog(s)te punt van kerstkleding: de kerstmuts

Met een kerstmuts maak je iedere kerstoutfit af. Iedereen kent de klassieke kerstmuts wel, maar tegenwoordig zijn er ook veel foute kerstmutsen in de verkoop. Zo zijn er kerstmutsen in de vorm van bijvoorbeeld een kerstboom of rendier. Er zijn zelfs mutsen waarmee je met de welbekende “poep-emoji” op je hoofd loopt. Bij de volgende webshops kun je een, al dan niet foute, kerstmuts bemachtigen:

  • Partycorner.nl
    Hier vind je een overzichtelijk aanbod aan kerstmutsen. Naast de klassieke variant, heeft deze webshop ook verschillende foute kerstmutsen. De mutsen zijn niet erg duur. Je betaalt vaak niet meer dan € 5,- per artikel. Daarnaast heb je je bestelling binnen drie dagen in huis. Kerstmuts
  • Partywinkel.nl
    Bij deze webshop kun je ook terecht voor zowel de klassieke als foute kerstmuts. Het bestellen gaat gemakkelijk. Wanneer je voor 23.59 uur bestelt, heb je de muts morgen al in huis. Mocht deze tegenvallen, dan kun je hem binnen dertig dagen gratis retourneren.
  • Dehorecabazaar.nl
    Ben je op zoek naar de klassieke kerstmuts, maar wil je hem nét wat anders? Dan zit je bij deze webshop goed. Hier vind je namelijk de traditionele muts met de witte onderrand en het witte bolletje aan het uiteinde, maar dan ook in andere kleuren dan rood. De mutsen kosten per stuk net iets meer dan een halve euro. Wanneer je voor 18.00 uur bestelt, heb je de muts morgen al in huis.

Hoe haal je het beste uit je kerstoutfit?

Het is natuurlijk zonde om je kerstkleren maar één keer te dragen. Er zijn namelijk genoeg gelegenheden waarvoor je je foute kerstoutfit uit de kast kunt trekken. Je zou bijvoorbeeld een speciaal kerstfeestje kunnen organiseren met je huisgenoten. Trek je outfit aan, doe een kerstmuts op, versier je hele studentenhuis en zet de kerstmuziek aan. Zo heb je gegarandeerd een leuke avond! Daarnaast kan je ook je (foute) kerstkleding aantrekken naar het kerstdiner, zelfs als iedereen chique gekleed is. Doe eens gek! En als je dan zo’n lekker kerstdiner organiseert, kan je mogelijk ook wel wat inspiratie gebruiken voor het menu. Daarom hebben wij met veel plezier lekkere, feestelijke maar ook goedkope kerst voorgerechten verzameld. Ook is van ieder voorgerecht een vegetarische variant te maken. Benieuwd? Bekijk ze nu!

Ik wil inspiratie voor kerst voorgerechten

, / 24 november 2021 / door Lars van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?