Effectief werken met je projectgroep
Een projectgroep. De ene vindt het super leuk, de ander werkt liever alleen. Het is fijn om met mensen te kunnen sparren, maar het kan ook veel irritaties opleveren. Hoe pak je samenwerken nu het beste aan?
Opstelling
In een projectgroep heb je heel wat verschillende rollen. Een engelse onderzoeker genaamd Belbin heeft deze verdeeld in acht specifieke teamrollen, herken je jezelf in eentje? Als je een projectgroep maakt, let dan op deze rollen. Ze zorgen voor een goede groepsdynamica.
- De zorgdrager. Deze persoon werkt achter de schermen en zorgt ervoor dat alles planmatig verloopt. Hij/zij is zorgelijk en nauwkeurig.
- De groepswerker. Deze persoon kan goed luisteren en stimuleert de rest van de groep. Hij/zij is sociaal gericht en kan erg gevoelig zijn.
- De onderzoeker. Deze persoon is erg nieuwsgierig, extravert, enthousiast en communicatief. Hij/zij gaat opzoek naar ideeën.
- De voorzitter. Deze persoon laat ieder teamlid tot zijn recht komen en is doelgericht. Hij/zij heeft zelfvertrouwen, is kalm en realistisch.
- De waarschuwer. Deze persoon is zakelijk en zal kritisch zijn. Hij/zij heeft weinig emoties en analyseert alles.
- De plant. Deze persoon heeft een grote fantasie en kennis. Echter is hij/zij erg individualistisch.
- De vormer. Deze persoon is extravert en heeft veel energie. Hij/zij kan erg ongeduldig zijn.
- De bedrijfsman. Deze persoon heeft veel zelfdiscipline en zet beslissingen om in werkzaamheden. Hij/zij is praktisch en plichtsgetrouw.
Irritaties
Naast de verschillende rollen, zijn er ook vaak flink wat irritaties die ervoor zorgen dat sommigen de laptop door het raam willen gooien. Zo heb je bijvoorbeeld standaard één iemand die het altijd beter weet. Deze persoon wordt dan ook nog regelmatig boos als het niet zo gaat als dat hij of zij wilt, super fijn natuurlijk! Vaak krijgt één iemand het meeste werk toegeschoven, terwijl iemand anders tot het einde niet eens weet waar het over gaat. Mocht er dan eindelijk iemand meedoen met een opdracht, verandert hij of zij ook nog eens alles van jouw deel zonder te overleggen. Thanks, but no thanks. Soms lijkt het alsof iemand iets doet, maar niks is minder waar. Hierdoor is er ook áltijd stress aan het einde van de periode. Als je het dan eindelijk hebt ingeleverd, krijgt iedereen ook nog eens het zelfde cijfer als jij, oneerlijk! Door groepswerk kom je achter de ware aard van mensen.
Tips
Heel fijn allemaal, maar uiteindelijk moet je toch een goed cijfer halen. Wat kan je nu doen om toch het beste er van te maken? Wij hebben voor jou wat tips:
- De kleinste irritaties zijn vaak op te lossen door normale communicatie. Praat met elkaar en benoem wat je dwarszit. Misschien heeft de ander helemaal niet door dat je ergens mee zit?
- Zorgt dat je allemaal de opdracht goed begrijpt en verdeel de taken. Zorg ervoor dat iedereen het met zijn of haar taak eens is en dat iedereen vooruit kan.
- Check gezamenlijk het werk van iedereen. Zo zorg je ervoor dat iedereen het werk afmaakt voor de les, maar ook dat het één groot geheel wordt in plaats van verschillende losse stukjes.
- Maak ook tijd voor ontspanning. Het is leuk als jij super gemotiveerd bent en meteen door wilt, maar houd rekening met de rest. Sommigen willen nu eenmaal een plas of rookpauze. Raak dan niet meteen geïrriteerd, maar zorg ervoor dat iedereen na de pauze weer aan de slag gaat.
Naast projecten heb je ook examens of tentamens. Hulp nodig? Bekijk het aanbod bij Studentvoorstudent en vindt een tutor die jou kan helpen met de vakken die jij lastig vindt.
Blogs, Studeren / 19 juni 2019 / door Janice van Studentvoorstudent