het leenstelsel

Het leenstelsel, hoe zit dit precies?

Als student heb je het vaak nou eenmaal niet zo breed. Tijdens het studeren wil je graag op kamers, waar huur en boodschappen pas het begin is. Ook al die drankjes tijdens het stappen of kaartjes voor festivals zijn niet gratis. Om nu elke keer je ouders lief aan te kijken is ook niet optimaal, dus wat doe je? Je gaat naar ome DUO. Hier kan je geld lenen zonder rente en straks heb je jaren de tijd om het terug te betalen. Ideaal! Maar hoe zit dat nu eigenlijk precies?
Het leenstelselhet leenstelsel

Vanaf het jaar 2016-2017 krijgen studenten niet langer een basisbeurs. Deze beurs kregen studenten van de overheid tijdens het studeren. Als de studie dan binnen 10 jaar behaald was, was de beurs een gift. Tegenwoordig moeten studenten dit geld lenen, het leenstelsel. Wat het bedrag hiervan is mag jij zelf bepalen, wel geldt er een maximum. Dit maximum is voor verschillende niveaus anders. Op het MBO mag je als je thuis woont maximaal €622,05 lenen en als je uitwonend bent €837,24. Op het HBO en de Universiteit is het maximale bedrag €1.076,14. De rente op deze lening is tot en met december 2023 0,0%, waardoor dit aantrekkelijk is voor veel studenten. Deze rente kan altijd veranderen, houd daarom het nieuws en DUO in de gaten.

Regels studenten leenstelsel

Het klinkt allemaal wel erg aantrekkelijk, maar wat zijn nu precies de regels?

  • Je moet de lening binnen 35 jaar terug betalen, tenzij je geen inkomen hebt (voor MBO is dit 15 jaar). De prijs die je per maand moet aflossen, is afhankelijk van je inkomen en de hoogte van jouw lening. Dit zal nooit meer dan 4% van je inkomen zijn boven het minimumloon.
  • Je kan besluiten het eerder af te lossen, door meteen na je studie te beginnen of door het maandelijks bedrag omhoog te gooien.
  • Als je studiefinanciering stopt, begint het afbetalen op 1 januari van het daaropvolgende jaar. Deze periode van 2 jaar is het dus nog niet nodig om terug te betalen. Ook heb je jokerjaren. Dit is maximaal 5 jaar waar je het terugbetalen stop mag zetten. Wel loopt de rente bij beide door. Nu is dit 0,0%, maar wellicht is dit binnenkort anders!
  • Heb je na de aflosfase nog steeds een schuld openstaan? Dan wordt de rest kwijtgescholden. Maar LET OP! In veel gevallen is dit niet het geval. Wanneer jij besluit om achterover te zitten en weinig te werken, wordt het niet kwijtgescholden. Ook wanneer jij een ‘normaal’ inkomen hebt maar achterloopt, moet je alles gewoon betalen. Alleen als je bijvoorbeeld geen baan hebt en dus ook kan aantonen dat je het echt niet kan betalen, zal het wel worden kwijtgescholden. Maar werkloos en zonder geld zitten is nu ook niet de perfecte toekomst, toch?
het leenstelselGevolgen van een (studie)schuld

Een schuld weegt mee in de berekening van jouw hypotheek, ook je studieschuld. Dit heeft invloed op zaken zoals een huis kopen. Hoe hoger jouw studieschuld, hoe lager de hypotheek wordt die jij kan afsluiten. En hoe lager de hypotheek, hoe moeilijker het wordt om een huis te kopen. Het verzwijgen van je studieschuld is ook niet handig, dit is namelijk officieel strafbaar en valt onder fraude. Hoe hoger jouw studieschuld, hoe langer het ook duurt voordat dit is afbetaald. 35 jaar om het af te betalen klinkt natuurlijk rustgevend, maar wie wilt er 10 jaar na studeren nog met een studieschuld zitten? Dan heb je waarschijnlijk andere geldzaken aan je hoofd.

 

 

 

Voor sommige studenten is een steuntje in de rug handig om een tentamen te halen. Hulp van een tutor die het vak al heeft afgerond kan voor veel rust zorgen. Bekijk het aanbod bij Studentvoorstudent en vind een tutor die bij jou past.

Bekijk het aanbod

/ 29 mei 2019 / door Janice van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
mimi-thian--VHQ0cw2euA-unsplash
25 november 2020 - door Inge van Studentvoorstudent
Hoe vind je een goede stage?
coin-1080535_1280
10 november 2020 - door Melle van Studentvoorstudent
How To: Besparen op je zorgverzekering
Planning maken
28 oktober 2020 - door Inge van Studentvoorstudent
Hoe maak ik een goede planning voor tentamens?