thuiswerken

Hoe kan ik het meest productief thuiswerken?

Net als de rest van Nederland werken wij van Studentvoorstudent ook vanuit huis. Waar de één nog steeds op zoek is naar een comfortabele werkstoel heeft de ander zich al volledig geïnstalleerd. Het was even zoeken maar ondertussen zijn we gesetteld in onze home-offices. Toch merk ik dat ik thuis veel meer prikkels krijg dan op kantoor. Hoe kan ik daar het best mee omgaan en hoe zorg ik ervoor dat ik zo productief mogelijk kan thuiswerken? Ik neem jullie mee in een dagje op mijn home-office.
Ochtendroutine

De wekker gaat voor de verandering een halfuurtje later. Dat betekent dat ik die dertig minuten kan gebruiken om mezelf klaar te maken, een morning workout te doen of rustig het nieuws kan lezen onder het genot van een kop koffie. Dat zou in principe kunnen, maar in mijn geval betekent dat dertig minuten langer in mijn nest liggen (ik ben echt een avondmens). Vervolgens houd ik mijn ochtendroutine aan die ik normaal ook heb als ik naar kantoor ga. Die joggingbroek en de onesie blijven dus fijn in de kast liggen. Zo heb ik in ieder geval het gevoel dat ik nog de deur uit moet en voel ik mij direct al productiever. De eerste stap naar een productieve dag is gezet!

Thuiswerken

Werkplek

Nooit gedacht dat een geschikte werkplek zo’n uitdaging zou zijn. Ik gebruik toch alleen een laptop dus zoveel ruimte heb ik niet nodig, dacht ik. Daar ben ik op dag één al van teruggekomen. Naast mijn laptop maak ik gebruik van een extra beeldscherm, een uitwisbaar notitieboekje, een ‘gewoon’ notitieboekje en de werktelefoon. Voor de meeste mensen werkt het juist om in een andere ruimte dan de woonkamer te werken, dit om afleidingen te voorkomen. Ik heb dat geprobeerd door op zolder de mancave van mijn vriend om te toveren tot home-office, maar ik merkte al snel dat ik me daar helemaal geïsoleerd voelde. Dus tot groot genoegen van mijn vriend ben ik weer verhuisd naar de woonkamer, zo kan ik af en toe nog door het voorkamer raam naar buiten kijken om zo de enkele mensen die je nog op straat ziet te spotten. Zorg wel voor een goede stoel, want je houding is belangrijk. Als jij tijdens het thuiswerken elke dag een verkeerde houding aanneemt dan kan dit op den duur klachten geven.

Afleidingen

Om zoveel mogelijk afleidingen te voorkomen begin ik iedere dag met het maken van een to-do-lijstje. Zo stel ik doelen op voor die dag en deel ik mijn tijd productief in. Je kunt er ook voor kiezen om aan het einde van de dag de werkzaamheden voor de volgende dag op te stellen, zo kun je de volgende dag direct aan de slag. Daarnaast leg ik mijn eigen telefoon in een andere ruimte met het geluid op stil. Als ik echt ergens op moet focussen dan zet ik zelfs de concentratiehulp op mijn laptop aan. Hierin kun je kiezen uit alleen prioriteit of alleen alarmen. Je prioriteiten kun je dan toevoegen aan je prioriteitenlijst. Natuurlijk kun je je huisgenoten of partner niet op mute zetten. Geef daarom van te voren aan wanneer ze jou niet mogen storen. Zo geef je grenzen aan, want het is heel makkelijk om jouw aandacht te vragen. Je bent immers ‘toch thuis’.

Pauze

Stipt om half 1 neem ik pauze. Zit ik op dat moment middenin een taak die bijna klaar is. Jammer dan, tijd voor pauze. Door een vast pauzetijdstip in te plannen creëer ik regelmaat in mijn dag. Normaal gesproken krijg je meer beweging omdat je naar de bushalte wandelt, fietsend naar het werk gaat of een rondje loopt met collega’s. Dit zit er nu helaas niet meer in. Om toch die beweging te krijgen en te voorkomen dat de muren tijdens het thuiswerken op mij afkomen ga ik in de lunchpauze een halfuurtje naar buiten om een rondje te wandelen of een stukje te fietsen. Naast dat het zowel mentaal als fysiek gezond is, stimuleert het de creativiteit en brengt je op nieuwe ideeën. 

ContactThuiswerken

Heb regelmatig contact met je collega’s. Bij Studentvoorstudent starten wij iedere dag met een videocall waarin we per persoon de werkzaamheden van de afgelopen dag bespreken en de taken voor die dag doornemen. Zo is het voor iedereen duidelijk wie waarmee bezig is. Naast de effectiviteit van de calls is het ook fijn om even echt iemand te zien en spreken. En natuurlijk niet te vergeten: Keep the VRIJMIBO alive! Na een week werken is ontspanning en binding met je collega’s ook belangrijk. 

Via Studentvoorstudent kun je door middel van thuiswerken een extra zakcentje verdienen door het geven van online bijles. Wil je weten welke tools je hier het beste voor kunt gebruiken of wil je wat meer uitleg hierover? Bekijk dan hier de online bijles pagina. Enthousiast geworden en wil je ook vanuit huis aan de slag? Meld je dan aan als tutor bij Studentvoorstudent!

Word tutor!

/ 1 april 2020 / door Renee van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
mimi-thian--VHQ0cw2euA-unsplash
25 november 2020 - door Inge van Studentvoorstudent
Hoe vind je een goede stage?
coin-1080535_1280
10 november 2020 - door Melle van Studentvoorstudent
How To: Besparen op je zorgverzekering
Planning maken
28 oktober 2020 - door Inge van Studentvoorstudent
Hoe maak ik een goede planning voor tentamens?