motivatieproblemen

Motivatieproblemen, wat nu?

Om je (school)taken te volbrengen heb je motivatie nodig. Als je ergens geen motivatie voor hebt, zal het ook niet zo snel gebeuren, toch? Wij hebben wat tips voor als jouw motivatie wat is weggezakt.

motivatieproblemen

Interne factoren

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor motivatieproblemen. Zo is er de ‘self-efficacy’; het geloof in je eigen kunnen. Deze self-efficacy kan ook een keerpunt hebben. Als je verwacht dat iets niet gaat lukken, dan heb je minder kans om de taak te volbrengen. Als je onzeker bent over je eigen competenties, kan er een faal-gedrag ontstaan. Je doet er dan alles aan om de taak uit te stellen. Denk hierbij aan niet proberen, net doen alsof je er moeite in stopt aarzelen, etc. Een andere interne factor is hoe je over iets denkt, ook wel ‘attitude’ genoemd. Heb je een positief beeld van een nieuwe taak, bijvoorbeeld een tentamen, zul je meer motivatie hebben om je best te doen om deze te halen, dan wanneer je een negatief beeld hebt. Heb je dan ook nog hoge verwachtingen van jezelf (self-efficacy), dan zul je die taak sneller en beter aanpakken. Andersom kunnen die negatieve gedachten ook omslaan in motivatieproblemen.

motivatieproblemenExterne factoren

Naast interne factoren spelen externe factoren bij de meeste personen ook een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan vriendschappen. Vriendschappen zijn erg belangrijk en kunnen de oorzaak zijn van het handelen van iemand. Ook al gaat dit onbewust, bij het observeren van vrienden of vriendinnen neem je bepaald gedrag over. Denk maar eens na, heb je nog nooit woordjes van je vrienden overgenomen? Of die sarcastische opmerkingen? Als jullie hetzelfde handelen, zal je elkaar hierin ook bevestigen. Dit versterkt niet alleen de vriendschap, het kan ook nog een positieve werking hebben op de motivatie voor bepaalde taken. Echter kan dit ook negatief werken. Iemand kan juist gedemotiveerd raken bij het proberen te presteren zoals zijn vriend of vriendin. Ook kunnen vriendschappen de motivatie van een persoon wegnemen. Als iemand bijvoorbeeld weinig of geen goede vriendschappen heeft, kan dit het gevoel van eenzaamheid, pesterijen en eventuele lage zelfwaarde ontstaan.

De thuissituatie van scholieren of studenten kan ook een grote rol spelen bij de motivatie. Uit onderzoek blijkt dat scholieren met ouders die een laag inkomen vaker een lagere motivatie hebben om te studeren. Minder mogelijkheid om thuis te leren, minder goed de waarde kunnen inschatten van school of slechtere voorbereiding kunnen oorzaken zijn. Daarbij kunnen motivatieproblemen ontstaan als je ouders bijvoorbeeld hele hoge verwachtingen van je hebben, geen invloed hebben in belangrijke keuzes of geen erkenning geven aan jouw gevoelens. Dit gedrag van je ouders, kun je later meenemen in je studententijd.

Tipsmotivatieproblemen

Wij hebben wat tips voor motivatieproblemen voor je op een rijtje gezet:

  • Begin klein. Kleine stappen zijn haalbaar, als je dit volbrengt geeft dat een goed gevoel. Te grote stappen kunnen overweldigend zijn en je motivatie wegnemen.
  • Bekijk je sterke kanten en gebruik deze. Zorg dat je duidelijk hebt wat je sterke en zwakke punten zijn. Bespreek deze en vraag ook of anderen je willen beoordelen. Zo krijg je een goed beeld van wie je bent en wat je kunt.
  • Korte-termijn-deadlines. Creëer een lichte tijdsdruk en zorg ook voor beloningen als je iets haalt.
  • Visualiseer het einddoel. Iets kan veel werk zijn, maar ook veel opleveren. Ook al is de weg ergens naartoe zwaar, je doet iets voor een bepaald resultaat. Bedenk goed wat je doelen zijn en vergeet dit resultaat niet.

Heb je wat motivatieproblemen en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken bij het schoolwerk? Bij Studentvoorstudent is zijn er altijd tutoren die jou voor een aantrekkelijke prijs kunnen helpen. Bekijk het aanbod en vind een tutor die bij jou past.

Bekijk het aanbod

, / 26 juni 2019 / door Janice van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?