assessment

Nail je Assessment!

Het einde van je scriptie is in zicht; het assessment! Na het inleveren van je scriptie krijg je te horen of je mag op assessment. Een spannend moment. Als je mag verdedigen wil dat niet vanzelfsprekend ook zeggen dat je een voldoende hebt, dit kan nog van je assessment afhangen. Maar hoe bereid je jezelf nu het beste voor op zo’n assessment?
Lezen, lezen, lezenassessment

Je zou zeggen je weet wel wat er in je scriptie staat, want je hebt het natuurlijk zelf geschreven. Toch is het echt aan te raden om je scriptie voorafgaande aan je verdediging een aantal keer grondig door te lezen. Zo zit alles nog even vers in je hoofd. Markeer tijdens het lezen eventuele zwakke punten uit je onderzoek en bedenk hier kritische vragen bij. Vragen die je zou kunnen verwachten tijdens je verdediging. Loop hierbij al je gemaakte keuzes tijdens het onderzoek door. Denk hierbij aan het soort onderzoek dat je hebt gedaan, het aantal respondenten die je hebt ondervraagd en de representativiteit van je onderzoek. 

assessmentVragenvuur

Vraag ook medestudenten om je scriptie door te lezen en plan een middag in dat jullie de verdediging voor elkaar gaan oefenen. Stel elkaar dan kritische vragen over elkaars scriptie, een soort van generale repetitie. Door de kritische vragen van de andere studenten krijg je vaak nieuwe inzichten. Zelf zit je zo diep in je scriptie dat een blik van een buitenstaander dan wel kan helpen. Je medestudenten komen dan wellicht toch met wat andere kritische vragen dan dat jij zelf bedacht had. Kijk samen ook goed naar de conclusies. Beantwoorden je conclusies de hoofdvraag van je onderzoek en waar zijn de conclusies op gebaseerd.

Voorbereiden presentatiescriptieverdediging

Je verdediging is opgedeeld in twee onderdelen, presenteren en het beantwoorden van kritische vragen. Je moet dus een presentatie voorbereiden, maar wat moet daar allemaal in? Je mag ervan uitgaan dat je begeleider en tweede beoordelaar je scriptie hebben gelezen dus je hoeft in je presentatie niet de volledige inhoud van je onderzoek door te nemen. Geef een korte probleembeschrijving, benoem de hoofdvraag, duik in je gebruikte methodiek en benoem de belangrijkste resultaten en conclusies. Daarna ga je dieper in op je advies en geef je een uitwerking van je implementatieplan. Check altijd voor het maken van de presentatie de beoordelingscriteria, want deze kunnen per opleiding verschillen. En verder is het oefenen, oefenen en nog meer oefenen.

Het moment van de waarheid

Als de dag van je assessment is aangebroken zorg je er natuurlijk voor dat je ruim op tijd aanwezig bent en dat je er representatief uitziet. Dan sta je al met 1-0 voor. Tijdens je presentatie maak je er een verhaal van en neem je je publiek mee door ze te boeien! Zet je beste beentje voor, want dit kan zomaar het laatste halfuur/uur zijn van je schoolcarrière. Succes! 

Heb jij na deze periode van bloed, zweet en tranen toch nog wat extra hulp nodig om de laatste puntjes op de i te zetten? Dan kun je de hulp inroepen van een kwalitatieve gescreende tutor. Vergelijk deze tutoren en kies de tutor die jou het beste kan helpen en het beste bij jou past.

Vergelijk tutoren!

, / 3 juni 2020 / door Renee van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?