rek en strek oefeningen voor tjidens het studeren

Rek- en strekoefeningen voor tijdens het studeren

Tijdens het studeren of in de schoolbanken zit je bijna de hele dag. Je begint je dag zittend in de trein, vervolgens zit je in het lokaal en ga je weer zittend terug met de trein. Als je stage loopt is de kans groot dat je veel achter een bureau zit. Zelfs met studeren zit je de hele dag achter een tafel met je hoofd in de boeken. Dit is niet goed voor je lichaam, het kan leiden tot rug-, nek- en schouderklachten. Wij hebben wat rek- en strekoefeningen voor tijdens het studeren.
rek en strek oefeningen voor tijdens het studerenRisico’s van het zittend werken

Veel mensen denken dat de avonduren in de sportschool compenseren met de vele uren zitten overdag. Dit is helaas niet zo. Drie uur achter elkaar zitten zorgt voor beschadigingen in het lichaam, denk aan de doorbloeding van je benen en hersenen die afneemt. Langdurig veel zitten vergroot zelfs de kans op hart- en vaatziektes en diabetes. De concentratie van vetten neemt toe in grote spieren van je lichaam. Ook neemt de insuline gevoeligheid af (wat zorgt voor de opname van suikers in je bloed). Iemand die helemaal niet sport maar wel beweging heeft gedurende de dag heeft net zoveel kans op deze risico’s als iemand die veel sport maar de hele dag zittend werk verricht.

Rek- en strekoefeningen

Er zijn verschillende manieren om de risico’s te verlagen:

  • Met je hoofd omhoog/omlaag/naar links/naar rechts. Ga goed in je stoel zitten, met je rug recht tegen de leuning en beide voeten op de grond. Draai je hoofd van links naar rechts en van boven naar beneden. Haal tussendoor goed adem. Door deze oefening maak je jouw halswervelkolom los.
  • Strek je armen en neem je hele bovenlichaam hierin mee. Strek je armen omhoog en maak je rug hol. Adem diep in als je strekt en adem uit wanneer je jouw armen weer naar beneden haalt. Dit is goed voor je rug.
  • Om je heupen te stretchten ga je op het puntje van je stoel zitten. Je plaats je rechterenkel op je linkerknie. Buig met een rechte rug vervolgens naar voren terwijl je goed in en uitademt. Houd de houding een paar seconde aan en wissel vervolgens van been.
  • De ruggengraat stretch kan een erg fijn gevoel geven. Ga rechtop zitten met beide voeten op de grond. Draai eerst een keer kort naar links. Vervolgens doe je hetzelfde maar dan draai je verder. Dit doe je hetzelfde naar rechts. Je hoort het nog net niet knakken, heerlijk!
  • Een rondje lopen doet wonderen. Het is geen officiële rek oefening, maar het is wel heel goed voor de doorbloeding van je benen! Ga gedurende de dag even naar buiten en probeer elk uur even te wandelen. Ga bijvoorbeeld koffie halen en neem dan de trap in plaats van de lift.
  • Als je veel last hebt van klachten aan je spieren of andere gezondheidsklachten, raden we je aan contact op te nemen met de huisarts of fysio.

De rek- en strekoefeningen voor tijdens het studeren kunnen wel helpen tegen stijve spieren, maar het maakt je schoolwerk niet makkelijker. Bij Studentvoorstudent zijn er tutoren die jou hiermee kunnen helpen en jou begeleiden waar het nodig is. Bekijk het aanbod van kwalitatieve tutoren.

Bekijk het aanbod

/ 15 mei 2019 / door Janice van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
FOMO
14 mei 2020 - door Renee van Studentvoorstudent
FOMO of juist JOMO?
brain-4961452_1920
16 april 2020 - door Inge van Studentvoorstudent
Hoe verhoog ik mijn algemene kennis?
quarantaine irritaties
10 april 2020 - door Renee van Studentvoorstudent
Quarantaine irritaties