Stress bij studenten

In het weekend op stap, familie en vrienden die je wil blijven zien en die ene Netflix-serie die je nog af wil kijken. Ondertussen kom je erachter dat de tijd heel snel gaat en je over twee weken al tentamens hebt. Dit kan voor stress zorgen bij veel studenten.
Wat is stress?Stress bij studenten

Stress, iedereen heeft er last van, maar wat is het nu eigenlijk precies? Stress is een chemische reactie die plaatsvindt zodra we in contact komen met iets wat we als spanningsvol ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het zenuwachtig worden om te presenteren, een tentamen waar je nog niet klaar voor bent of teveel werkdruk. In zo’n spanningsvolle situatie komt er in je lichaam het stofje adrenaline vrij, waardoor je lichaam scherper wordt. Hierna zal het bekende ‘’fight-flight-freeze’’ plaatsvinden. Bij vluchten ren je weg van je problemen, bij vechten ga je de confrontatie aan en bij bevriezen gaat je lichaam ‘’op slot’’.

Oorzaken van stress bij studenten

De studententijd, door velen beschouwd als een leuke fase in je leven. Veel feestjes, van het leven genieten, vrijheid om je eigen tijd in te delen, mogelijkheden om te groeien en voor persoonlijke ontwikkeling. Toch komt uit onderzoek naar voren dat 62% van de studenten constant de aanwezigheid van stress/druk voelt. Maar wat is de oorzaak van stress bij  studenten? Een bekende stressfactor is tentamenstress. Dit wordt deels door de studenten zelf opgelegd, maar denk ook aan de studiepunten die gehaald moeten worden en aan het bindend studieadvies. Aan het einde van het eerste jaar van de studie krijgt elke student een studieadvies. Als dit advies positief is, dan is er niks aan de hand. Maar dit advies kan ook negatief zijn. En dan moet je stoppen met de opleiding. Voor velen kan dit voor veel stress zorgen en ligt de druk om goede cijfers te halen hoog. De weg naar het tentamen toe is dan vaak stressvoller dan het tentamen zelf.

Stress bij studentenEen andere factor van stress bij studenten is de balans tussen studie en sociaal leven. Er zijn veel veranderingen in je sociale leven. Een veilige omgeving waar je bent opgegroeid wordt door velen ingeruild door een nieuwe stad of een studentenhuis. Hier komen nieuwe verantwoordelijkheden bij kijken die voor stress kunnen zorgen. Tijdens de tentamenperiode wordt er meer tijd van je verwacht om te studeren, terwijl sociale verplichtingen hier niet altijd op kunnen worden aangepast. Realistisch blijven is dan belangrijk, zodat je niet achter de feiten aan gaat lopen en je studiewerk uitstelt. Achterlopen op een planning kan erg frustrerend zijn en dat kan een negatief effect hebben. Je financiële situatie kan ook een belangrijke stressfactor zijn. Je hebt meer vrijheid, maar daar komt ook meer verantwoordelijkheid bij kijken. Kosten voor een kamer of studio, boodschappen en feestjes kunnen opeens hoog oplopen. Een bijbaan is dan bijna noodzakelijk om alles te kunnen betalen, als je jouw lening niet te hoog wilt laten oplopen. Nóg zo’n stressfactor!

Tipsstress onder studenten

Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan of om dit te verminderen.

  • Het beste middel tegen stress is slaap. Klinkt goed toch? Dit helpt je je gedachtes op een rij te zetten en laat je hersenen tot rust komen. Als iets de ene dag onmogelijk lijkt kan het de andere dag meevallen, vandaar de bekende ”slaap er een nachtje over!’’.
  • Zorg voor focus. Beperk je activiteiten en leer nee zeggen. Zorg ervoor dat je prioriteiten stelt en enkel kiest voor de activiteiten die op dat moment voor jou relevant zijn. Hierdoor wordt een dag minder vol gepland en heb je meer tijd voor rustmomenten.
  • Blijf positief! Schuldgevoel en negativiteit leidt tot alleen maar meer stress.

Ben je ondanks deze tips gestrest en merk je dat je studieprestaties achteruit gaan? Dan is er bij Studentvoorstudent altijd een tutor te vinden die jou hierbij kan helpen. Hierdoor zal je gemakkelijker de stof leren en heb je meer vrije tijd waar je bijvoorbeeld rust kan pakken of wat leuks kan gaan doen. Bekijk het aanbod van kwalitatieve tutoren.

Bekijk het aanbod

 

, , / 20 maart 2019 / door Janice van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?