studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland. Het is een mooie ervaring, staat goed op je cv en is een droom van velen. Volgens veel studenten is het zeker de moeite waard om te gaan, ondanks dat het veel geregel is voordat je een studeerplek hebt. Wij hebben studenten gevraagd om hun ervaringen te delen. Ook hebben we wat tips voor als jij gaat studeren in het buitenland.
Tips voor studeren in het buitenlandstuderen in het buitenland
  • Voordat je naar het buitenland gaat moet je eerst goed nadenken over waar je wilt studeren. Dit kan een bepaald land zijn voor bijvoorbeeld de cultuur, omdat je de taal graag wilt leren of omdat het weer daar zo lekker is. Welke vakken wil je volgen en welk type onderwijs spreekt je aan? Om een keuze te maken is het belangrijk dat je nadenkt over de inhoud van het programma.
  • Check of de studiepunten die je in het buitenland haalt op dezelfde manier erkend worden op je eigen hogeschool of universiteit. Vaak is het onderwijs in het buitenland minder moeilijk dan in Nederland. Daarom wordt de 8 die je daar hebt gehaald bijvoorbeeld in Nederland omgezet naar een 7. Zet alles zwart op wit zodat hier later geen onduidelijkheid over is.
  • Zorg dat je genoeg geld gespaard hebt. Je zal naar het land moeten reizen, extra spullen moeten inslaan en ook je OV is daar niet gratis. Je gaat opstap en wilt het land verkennen. Houdt hier rekening mee voordat je gaat, zodat je daar niet voor verassingen komt te staan.
studeren in het buitenlandMirjam (Curaçao)

”Ik ben voor mijn stage een half jaar naar Curaçao geweest. Hier liep ik stage bij een architectenbureau waar ik via een vriendin van mij terecht ben gekomen. Het was voor mij altijd al duidelijk dat ik naar het buitenland wilde. Ik had voor Curaçao gekozen omdat ik de cultuur wilde leren kennen, om ervaring op te doen en omdat het natuurlijk heerlijk weer is. Wat uiteindelijk doorslaggevend was, was de taal. Ze spreken daar gewoon Nederlands wat makkelijk was. Wat ik leuk vond aan studeren in het buitenland, was dat je jezelf vooral op persoonlijk vlak enorm ontwikkeld. De leefwijze is daar zo anders dan hier in Nederland. Elke dag lijkt het wel weekend. Na stage kon je lekker naar het strand om een biertje te drinken en om nog even in het zonnetje te zitten, heerlijk! Ik woonde in een studentenhuis met zowel Nederlandse als Internationale studenten als huisgenoten. Mijn tijd in Curaçao ging snel voorbij en ik heb alles op een positieve manier ervaren. Wat ik als tip kan meegeven aan andere studenten die willen studeren in het buitenland is: Google is je beste vriend! Als je iets niet begrijpt vanuit school of heb je moeite met iets, zoek het op! Ook is het handig als je via andere studenten dingen regelt, zoals je kamer. Deze studenten zijn er al geweest, dus die weten of het fijn is of niet. Dan weet je zeker dat je goed terecht komt.”

Ruben (Atlanta)studeren in het buitenland

‘’Ik heb 5 maanden aan The Georgia Institute of Technoloy, ook wel Georgia Tech, gestudeerd. Dit zit in de stad Atlanta in Amerika. Ik heb gekozen om hier te studeren omdat het mij een goede school leek, waar ik veel zou kunnen leren. Wat ik prettig vond aan studeren in het buitenland is dat je een hele andere denkwijze leert kennen. Jezelf blootstellen aan andere culturen en mensen is iets wat heel belangrijk is voor je ontwikkeling. Je krijgt hierdoor een heel breed beeld van de wereld. Ondanks dat de kosten in Amerika enorm zijn, was het zeker de moeite waard om hier te studeren. Een tip die ik zou meegeven aan anderen? Zorg dat je voordat je gaat een kamer geregeld hebt en als dit niet bevalt, dat je een plan B hebt.’’

foto sharon spanjeSharon (Malaga)

‘’Ik ben 5 maanden naar Malaga geweest tijdens mijn bachelor. Vanuit mijn studie moest ik per se naar een Spaanstalig land; natuurlijk helemaal geen straf! Ik koos voor Malaga omdat ik het warme weer en strand opzocht.” Wat ik hier leuk aan vond? Alles! Het is een hele andere wereld. Ik ben wel eens vaker naar Spanje op vakantie geweest, maar er wonen is heel anders. Je leert de cultuur veel beter kennen. Ook ontmoet je door het Erasmusprogramma veel internationale mensen, wat vrienden voor het leven zijn geworden! Cliché, maar waar. Het is goed voor je taalontwikkeling en staat mooi op je cv. Je stapt echt buiten je comfortzone. Mijn tip aan anderen: steek niet teveel tijd in het uitkiezen van vakken. Vaak (althans in Spanje) moet je bij aankomst je hele plan toch weer omgooien. Wat ik heel fijn vond en wat ik iedereen zou aanraden, is om van te voren al een kamer te huren. Hierdoor hoef je als je aankomt niet eerst in hostels te slapen, maar heb je gelijk een plekje dat je “thuis” kunt noemen.”

Naast persoonlijke bijles kan je bij Studentvoorstudent ook bijles via de webcam volgen. Hierdoor wordt bijles volgen in het buitenland een stuk makkelijker! Bij Studentvoorstudent vind je een breed aanbod tutoren die jou dat extra steuntje in de rug bieden. Bekijk het aanbod van onze kwalitatieve tutoren.

Bekijk het aanbod

, , / 4 april 2019 / door Janice van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?