Tips om je studieschuld laag te houden

Tips StudieschuldVeel studenten zijn van plan Mark Rutte massaal Tikkies, oftewel betaalverzoeken, met hun studieschuld te versturen. Ruim 80 duizend studenten hebben zich op de Facebookpagina aangemeld voor deze protestactie die op 24 november 2019 plaatsvindt. Een grote groep studenten is namelijk van mening dat zij de dupe zijn geworden van het nieuwe leenstelsel; zij studeerden tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs, waardoor de studieschuld van veel studenten hard oploopt. Wij geven je wat tips om je studieschuld zo laag mogelijk te kunnen houden. 

Door het huidige leenstelsel lopen de studieschulden van studenten jaarlijks hoog op. In 2019 was deze schuld onder studenten volgens het Centraal Bureau voor statistiek (CBS) 19,3 miljard euro, wat 11% meer is dan het jaar ervoor. En naar verwachting zullen deze schulden alleen maar meer stijgen.

Deze geldkwestie maakt het studeren natuurlijk niet leuker en gemakkelijker. Daarom geven wij je wat tips om je studieschuld een beetje te beperken:

Ken de regels
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle regels omtrent het leenstelsel. Zo voorkom je dat je aan het eind van je studie voor verrassingen komt te staan. Wil je meer weten over het leenstelsel? Lees onze blog over hoe het leenstelsel precies in elkaar steekt.

Zorg voor overzicht
Creëer overzicht in je inkomsten en uitgaven door een kasboekje bij te houden, waarbij je maandelijks je inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Dit kan je zowel op papier als digitaal, zoals kasboek.nl, bijhouden. Op deze manier kun je gemakkelijk zien waar jij je meeste geld aan uitgeeft en waar je eventueel wat geld zou kunnen besparen.

Tips Studieschuld

Leen alleen wat je echt nodig hebt
Wanneer je meer geld tot je beschikking hebt, merk je vaak dat je ook meer uitgeeft. Als het gaat om geleend geld, is dit natuurlijk zonde. Vraag jezelf af of het nodig is om vier keer per maand uit eten te gaan. In plaats daarvan kun je je vrienden en huisgenoten een lekkere, zelfgemaakte én budgetproof-maaltijd voorschotelen. Net zo gezellig en een stuk goedkoper! Kijk kritisch naar je uitgaven en zorg ervoor dat je alleen geld leent dat je echt nodig hebt.

Zoek een bijbaantje
Een bijbaantje is niet alleen leerzaam en gezellig, een paar uur per week werken kan al zorgen voor die paar honderd euro extra op je bankrekening aan het einde van de maand. Word bijvoorbeeld tutor en bepaal je eigen uurtarief. Tel uit je winst!

Óf stuur op 24 november een Tikkie naar Mark Rutte. Niet geschoten is altijd mis!

/ 20 november 2019 / door Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
gift-3587240_1920 (1)
20 december 2019 - door Studentvoorstudent
Kerst in je studentenhuis!
Studieplekken in Amsterdam
4 december 2019 - door Siep van Studentvoorstudent
Beste studieplekken in Amsterdam
budgetproof studentenrecepten
30 oktober 2019 - door Janice van Studentvoorstudent
Budgetproof studentenrecepten 2.0