Met deze weekplanner versla je drukte en chaos
Eerst werken aan een project waarvoor de deadline deze week is, daarna leren voor de tentamens van volgende week en vervolgens even sporten. En trouwens, even rustig Netflixen mag vanavond ook nog wel, toch? Zo’n situatie herken je vast wel uit je eigen leven. Heel vervelend, maar helaas is het soms niet anders. Gelukkig zijn er manieren om zulke drukke dagen efficiënter in te delen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een weekplanner. Op deze manier kun je gestructureerd werken en heb je meer overzicht over je weekplanning. Je kunt dus efficiënter werken, waardoor je meer tijd over hebt voor leuke dingen! Maar waar vind je zo’n planner? Precies; hier! Wij hebben namelijk een weekplanner voor je gemaakt. Ook hebben we een dagplanner én maandplanner voor je bijgevoegd, zodat je heel precies kunt plannen. Dit onderscheidt deze planner van alle anderen! In deze blog kun je de weekplanner downloaden en vind je extra tips om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.
De opbouw van de weekplanner
Allereerst is het goed om te weten dat onze weekplanner op meerdere manieren te gebruiken is. Zo kun je hem printen en met een pen invullen, maar ook kun je hem downloaden en online invullen. Doe dus vooral wat voor jou het beste werkt! Bij het invullen van je weekplanning kun je allereerst rechtsboven het weeknummer opschrijven. Dit is handig, omdat vele scholen en andere organisaties met weeknummers werken. Vervolgens kun je bij iedere dag gemakkelijk je bezigheden opschrijven. Denk hier heel concreet. Alles wat een kwartier of langer duurt kan je hier al opschrijven. Schrijf niet alleen je bezigheden voor school op, maar ook absoluut de activiteiten in je vrije tijd. Leuke dingen mogen natuurlijk ook benoemd worden! Ook is er rechtsboven een vakje aanwezig voor je weekdoelen. Wil je bijvoorbeeld zes hoofdstukken leren? Of wil je deze week minimaal drie keer naar de sportschool? Noteer zulke doelen bij je weekdoelen, zodat je precies weet wat je die week wil bereiken. Ten slotte vind je linksonder nog ruimte voor enkele notities. Zet hier bijvoorbeeld iets neer wat je deze week niet mag vergeten, of noteer een ezelsbruggetje. Door iets op te schrijven onthoud je zaken beter. Daarnaast staat het direct in de planner, waardoor vergeten bijna onmogelijk wordt!
Maar er is meer…
Soms is het fijner om wat meer gedetailleerd te plannen, en soms wil je wat meer uitzoomen. Daarom hebben we niet alleen een weekplanner, maar ook een dagplanner én maandplanner gemaakt. Samen vormen deze onderdelen de Studentvoorstudent Planner. Je kunt deze zien als een studieplanner, want hij is er voornamelijk op ingericht om je te helpen bij de planning van je studie.
Dagplanner
Bij de dagplanner kun je per uur noteren wat je gaat doen. Hiermee is je dagplanning dus nog veel preciezer. Vervolgens kun je de belangrijkste taken voor die dag noteren bij “te doen”. Ook kun je hier een taak die je bij een bepaald uur hebt genoteerd specifieker maken. Zet je bij 15.00 uur bijvoorbeeld “leren”? Dan kun je bij “te doen” aangeven welke bladzijden of hoofdstukken je wil leren. Nadat je dit hebt ingevuld kun je bij de smileys aangeven wat je stemming is. Ook kun je noteren hoeveel glazen water je op hebt en hoeveel minuten je bewogen hebt. Zo let je niet alleen op je werkzaamheden, maar ook op je gezondheid. Hierbij is het goed om te weten dat:
- Je stemming niet iedere dag positief kan zijn. Iedereen heeft wel eens een mindere dag, en dat is ook niet erg. Dalen zijn nou eenmaal nodig om pieken te kunnen ervaren!
- Je tussen de anderhalf en twee liter water per dag moet drinken. Dit staat gelijk aan zes à acht glazen.
- Je minstens één uur per dag matig tot intensief moet bewegen wanneer je 17 jaar of jonger bent. Wanneer je 18 jaar of ouder bent moet je minstens 150 minuten per week matig tot intensief bewegen. Dit komt neer op ongeveer 21 minuten per dag. Matig bewegen betekent dat je bezig bent, maar nog wel kunt praten. Bij intensief bewegen begin je te zweten en zwaarder te ademen.
Ten slotte kun je ook nog dingen opschrijven die je absoluut niet mag vergeten. Wanneer iets je te binnen schiet kun je dit hier direct noteren. Dit kan van alles zijn. Denk aan je oortjes die je straks mee moet nemen. Of misschien moet je nog reageren op dat ene appje? Wat het ook is, noteer het en voorkom dat je het vergeet!
Maandplanner
De maandplanner is vooral geschikt om deadlines, afspraken en andere belangrijke momenten in te noteren. Op deze manier houd je overzicht voor langere termijn. Vergeet niet om ook leuke gebeurtenissen in de maandplanner te zetten. Een beetje positiviteit kan namelijk geen kwaad, en al helemaal niet wanneer je in een stressvolle periode zit. Leuke gebeurtenissen die je zou kunnen opschrijven zijn:
- verjaardagen van vrienden en familie;
- geplande uitjes;
- georganiseerde feestjes;
- het einde van de tentamenweek.
Notities
Tot slot vind je ook een pagina voor notities bij de weekplanner. Dit is de plek waar je álles kwijt kunt. Denk hierbij aan dingen als ezelsbruggetjes, leerstof of een ingeving die je hebt. Doe dit niet alleen door te schrijven, maar teken er ook vooral op los. Visualiseren heeft namelijk de volgende voordelen:
- Je zult zaken beter onthouden. Beelden prikkelen namelijk meer gebieden in je hersenen dan woorden.
- Je zult informatie sneller in je op kunnen nemen. Dit komt omdat maar liefst 70% van je zintuiglijke vermogens in de ogen zit.
- Je weet zeker dat je iets snapt. Wanneer je iets niet in beeld kunt weergeven, betekent dit dat je het zelf nog niet goed genoeg snapt. Werk aan de winkel dus!
Hoe maak je optimaal gebruik van de weekplanner?
Zomaar de dagplanner, weekplanner of maandplanner invullen kan, maar er zijn manieren om nóg meer uit de studieplanner te halen. Dit doe je met behulp van de volgende tips:
Tip 1. Prioriteren
Willekeurig al je taken in de planner zetten is niet zo’n goed idee. De ene taak is waarschijnlijk belangrijker dan de ander, en dus is het goed om te prioriteren. Dit betekent dat je de werkzaamheden op volgorde van belangrijkheid inplant. Daarnaast kun je ook visueel aangeven welke taak belangrijker is. Schrijf de belangrijkste taak bijvoorbeeld een stuk groter op, of markeer de tekst in een bijzondere kleur. Zo zet je de eerste stap naar gestructureerd werken.
Tip 2. Haalbare doelen
Taken opschrijven zorgt voor meer overzicht, maar blijf wel realistisch. Stel haalbare doelen voor jezelf. Zo voorkom je niet alleen dat je teleurgesteld bent wanneer je niet alles hebt kunnen doen, maar ook dat je te gehaast gaat werken. Te snel alles willen doen is namelijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het werk en de hoeveelheid stof die je onthoudt. We hebben een blog met wat extra tips om een nóg betere planning voor je tentamens te maken.
Tip 3. Gebruik notities
Het is handig om alles wat je niet moet vergeten direct op te schrijven. Dit kan gemakkelijk bij de notities. Zo voorkom je dat iets je te binnen schiet, en je het binnen tien minuten weer kwijt bent. Door iets meteen op te schrijven voorkom je dus dat je het vergeet, maar ook voel je een stuk meer rust. Maak dus optimaal gebruik van de notities!
Tip 4. Streep taken weg
Heb je iets afgerond? Top! Streep het meteen door. Klaar is klaar. Hier hoef je niet meer naar om te kijken. Zorg er wel voor dat je niet te enthousiast bent tijdens het doorstrepen. Te veel drukte in de weekplanner kan je namelijk afleiden, en een simpele streep er doorheen zegt al genoeg, toch?
Tip 5. Download de weekplanner
Om optimaal gebruik te maken van de weekplanner, kan één ding absoluut niet ontbreken: de weekplanner zelf natuurlijk! Je kunt hem samen met de dagplanner en maandplanner downloaden. Vervolgens kan je hem uitprinten, maar ook gebruiken als digitale planner. De Studentvoorstudent Planner is namelijk tekstueel in te vullen, ook kun je er digitaal in tekenen. Verder kun je zelfs in de digitale planner dingen markeren als je dat wil. Welke manier je ook kiest maakt niet uit, wij wensen je er in ieder geval veel succes mee. Download de weekplanner snel via onderstaande button!
Ik wil de Studentvoorstudent Planner
Studeren, Persoonlijke ontwikkeling, Blogs / 2 december 2021 / door Lars van Studentvoorstudent