Jouw ideale stageplek!
Stage: in plaats van enkele uren per week les volgen ga je 4 a 5 dagen per week werken. Het is een periode van de studie waar de meeste studenten mee te maken krijgen. Gelukkig is dit niet zo erg als dat je denkt! Het is een leerzame periode en je kan zelf kiezen waar je jouw stage loopt. Sommige krijgen via hun stageplek zelfs een baan aangeboden, hoe relaxed is dat?
Een stageplek vinden
Hoe doe je dat precies? Ten eerste ga je voor jezelf na waar jij het liefst stage loopt. Welke bedrijven spreken jou aan? Wat is jouw ideale stageplek? Een stageplek vinden kan vervolgens op verschillende manieren:
- Schakel je netwerk in. Jouw netwerk kan ervoor zorgen dat jij binnenkomt bij bedrijven waar anderen via een omweg moeten komen. Deze persoon uit je netwerk kan dan ook meteen een goed woordje voor jou doen, haal hier je voordeel uit!
- Ga opzoek naar stagevacatures. Deze vind je vaak op de website van jouw hogeschool.
- Speur het internet af naar vacatures van bedrijven. Ga op zoek naar vacatures waar specifiek gevraagd wordt naar een stagiaire. De kans is groot dat je (mits je een volledig cv hebt opgestuurd) op sollicitatiegesprek mag komen.
- Stuur zoveel mogelijk cv’s de deur uit. Mail dit ook naar elk bedrijf waar je stage zou willen lopen, ondanks dat ze misschien geen specifieke vacature open hebben staan. Stagiaires zijn namelijk erg goedkoop voor een bedrijf. Hierdoor kan je onverwachts toch een reactie krijgen.
Solliciteren
Een leuk bedrijf gevonden? Dan is het nu tijd om te solliciteren! Je bent waarschijnlijk niet de enige student die deze stageplek wilt en daarom moet je ervoor zorgen dat ze juist jou onthouden! Zorg ervoor dat jou cv up-to-date is, gebruik een duidelijke foto en maak het overzichtelijk. De eerste indruk is erg belangrijk. Hier voeg je vervolgens je sollicitatie (of motivatie) brief aan toe. Beschrijf hierin waarom jij past bij het bedrijf en overtuig ze waarom ze jou moeten kiezen! Wees hierin positief over je eigen kwaliteiten, maar blijf wel eerlijk, zodat niemand voor verassingen komt te staan. Als je dan bent uitgenodigd voor een gesprek is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Hier zijn voor jou wat tips:
- Lees de vacature nog eens goed door en ken de werkgever. Als ze vragen stellen over de stage inhoudelijk, weet jij het antwoord.
- Tijdens het gesprek kan je veel vragen verwachten, zoals: ‘’kan je iets over jezelf vertellen?’’ en ‘’wat verwacht je van deze stage?’’. Bereid je op dit soort vragen voor zodat er geen lange stiltes vallen.
- Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Let op schone nagels, een frisse geur en verzorgd haar. Tijdens een sollicitatiegesprek kan het zijn dat je wat moet zweten van de spanning. Als je hier snel last van hebt, kies dan voor goed ademende kleding. Hierdoor voorkom je zweetplekken! Voordat je gaat check je of jouw jas ook schoon en heel is. Zo maak je een goede eerste indruk!
- Trek nette kleding aan. Een pak is vaak wat overdreven (behalve bijvoorbeeld bij een bank), maar een nette spijkerbroek, een blouse en schone schoenen zijn vaak minimale vereisten.
Het overleven van jouw stageperiode
Je bent aangenomen op jouw ideale stageplek. De eerste dag begint, de zenuwen zijn aanwezig en je handen zweten. Je stelt je aan iedereen voor, maar bent de namen al snel weer vergeten. Je krijgt een plek toegewezen en je vraagt je af, hoe ga ik deze periode overleven? Wees gerust, niemand verwacht dat jij na 1 dag alle namen uit je hoofd weet en alle kneepjes van het bedrijf kent. Neem een productieve houding aan en stel vragen. Loop mee met de vaste werknemers en probeer ondertussen hier en daar een naam mee te pakken. Hierdoor kom je leergierig over, je wilt tenslotte alles uit deze stage halen, toch? Communiceer goed met je stagebegeleider. Deze persoon is er om jou te helpen. Stel vragen en zeg als je het ergens niet mee eens bent. Wees kritisch op jezelf en neem de verantwoordelijkheid over jouw onderzoek. Probeer tijdens je stage zo betrokken mogelijk te zijn, dit vergroot de kans dat jij met een goed cijfer de deur uit loopt.
Jij hebt jouw ideale stageplek gevonden. Maar tijdens deze stage kom je erachter dat je nog een aantal vakken moet herkansen. Hulp van een tutor die dat vak al heeft afgerond kan dan voor veel rust zorgen. Bekijk het aanbod en vind een tutor die bij jou past.
Blogs, Stage / 8 mei 2019 / door Janice van Studentvoorstudent