Hoe vind je een goede stage?
In september of februari beginnen de meeste studenten met hun stage. Het vinden van een goede stageplek kan echter best lastig zijn. Een stage is een belangrijk onderdeel van je studie, je leert namelijk je kennis toe te passen in de praktijk. Stages kunnen per opleiding verschillen. De ene stagiair loopt 5 dagen in de week stage en de andere maar 2 dagen. Daarnaast zijn de eisen voor meewerkstages en afstudeerstages vaak verschillend. Het vinden van een geschikte stage kan enkele weken of maanden duren, dus het is belangrijk dat je op tijd begint met zoeken. Met onderstaande tips vind je zeker een geschikte stage.
Regels vanuit school
Kijk goed wat je eisen vanuit school zijn. Hoelang duurt je stage, hoeveel uur moet je stage lopen, waar moet het bedrijf aan voldoen en wat moet jij tijdens je stage allemaal uitvoeren? Er zijn altijd uitzonderingen, maar probeer een bedrijf te zoeken dat aan alle eisen voldoet. Schrijf ook goed op wat school van jou verwacht en waar het stagebedrijf rekening mee moet houden. Bij een meewerkstage moet je namelijk voldoen aan bepaalde competenties en bij een afstudeerstage moet je een onderzoek uitvoeren. Schrijf alle eisen op, zodat je duidelijk kan vertellen wat jij te bieden hebt. Moet je bijvoorbeeld één dag in de week naar school dan moet je dit ook duidelijk aangeven bij je bedrijf. Wanneer en hoe moet je beoordeeld worden en wanneer komt je stagedocent langs voor een gesprek? Bedrijven vinden het belangrijk dat ze van tevoren weten waar ze aan toe zijn. Als ze jou geen goede begeleiding kunnen geven, dan loopt je stage hoogstwaarschijnlijk niet goed af.
Bedrijven zoeken
Vaak heeft de school een document met sites of bedrijven waar je een stage kunt vinden. Scholen organiseren vaak ook een stagemarkt of informatieavond waar allerlei bedrijven te vinden zijn. Daarnaast hebben verschillende opleidingen hun eigen Facebookgroep met vacatures die worden aangevuld door andere studenten of alumni. Zij hebben daar misschien stage gelopen of kennen het bedrijf, dus wees niet bang om die mensen te vragen hoe hun stage was. Docenten kunnen je ook helpen om in contact te komen met bedrijven. Misschien kunnen ze zelfs een goed woordje voor je doen! Ga ook zelf op zoek naar een stage door te kijken op websites als Stagemarkt en Stageplaza of kijk eens op social media naar vacatures. Daarnaast kun je ook via websites van bedrijven naar stagevacatures zoeken. Vraag eens rond of iemand nog een leuk bedrijf weet. Niet elk bedrijf zet namelijk een vacature online. LinkedIn is een goede manier om een oproep te doen, dus houd die ook goed in de gaten.
Solliciteren
Als je een leuk bedrijf hebt gevonden, dan ga je natuurlijk solliciteren. Zorg voor een overzichtelijk en net CV en een onderscheidende motivatiebrief. Laat je CV en motivatiebrief door iemand controleren zodat je zeker weet dat er geen fouten of onduidelijke zaken in staan. Bekijk de vacature en omschrijf waarom jij de geschikte kandidaat bent en wat je bij desbetreffend bedrijf wil gaan leren. Bedrijven willen weten wat je wil gaan leren, wat ze voor je moeten doen en waarom jij anders bent dan de andere studenten. Wees geïnteresseerd en blijf vooral jezelf. Probeer niet meteen te balen als je niet uitgenodigd bent of een afwijzing ontvangt. Blijf verder zoeken, want ook jij wordt ergens aangenomen!
Weken richting je eerste stagedag
Houd contact met je stage als je bent aangenomen. Moet je nog formulieren invullen vanuit school? Heb je nog informatie nodig vanuit je stagebedrijf? Weet je op welke manier je jouw stagebedrijf kunt bereiken en waar en wanneer je moet beginnen? Neem initiatief en laat zien dat je er zin in hebt. Je wil namelijk niet te laat komen op je eerste dag of niet weten wie je contactpersoon is. Moet je jouw eigen laptop of lunch meenemen of wordt dat vanuit je stage geregeld? Daarnaast is het altijd handig om contact met je begeleidend docent te onderhouden. Mocht je vragen hebben kan je altijd bij hem of haar terecht.
Loopt je stage niet helemaal lekker of heb je hulp nodig bij het schrijven van je scriptie? Studentvoorstudent heeft een breed aanbod van kwalitatieve tutoren die jou perfect kunnen helpen!
Blogs, Stage / 25 november 2020 / door Inge van Studentvoorstudent