Belangst? Met deze tips kom je er vanaf!
Veel studenten hebben belangst. We sturen veel liever een appje dan dat we iemand terugbellen. Maar liefst 40% van de jongeren vindt bellen ongemakkelijk (RTL Nieuws, 2018). Ondanks dat een appje sturen naar een klasgenoot, collega of opdrachtgever veel makkelijker is, los je met bellen bepaalde zaken veel sneller op. Ook zijn er tijdens een telefoongesprek veel minder misverstanden en komt het professioneler over. Maar hoe kan je die belangst voorkomen en spontaan overkomen?
Bereid je gesprek voor
Voorbereiding is voor een opdracht of tentamen ook noodzakelijk, dus waarom zou je dit niet doen voordat je een belangrijk telefoontje gaat plegen? Zoek informatie over de persoon die je moet bellen. Is het de eigenaar van een bedrijf of is het een stagiair? Wat is het doel van het gesprek? Is het gesprek om informatie in te winnen over het bedrijf, over jou als persoon of is het een salesgesprek? Als je informatie wilt hebben, dan kan je de vragen al voorbereiden en eventueel op een blaadje schrijven. Ook is het belangrijk om je rust te nemen. Als je last hebt van belangst dan is het verstandig om genoeg tijd te nemen voor een belangrijk telefoontje. Zo voorkom je dat je belangrijke informatie vergeet te vertellen en heb je genoeg tijd om rustig zelf nog vragen te stellen.
Typ je gesprek van tevoren uit
Bovendien is het handig om het gesprek grotendeels voor jezelf uit te typen. Zet in een bestandje dat je gedag moet zeggen en dat je vraagt of het een gelegen tijdstip is. Vertel of vraag waarom er gebeld wordt zodat je allebei weet waar het gesprek naar leidt. Stel jezelf ook even kort voor, dit maakt het persoonlijker en breekt vaak het ijs. Vertel op een rustige toon wat je te vertellen hebt en laat ook ruimte vrij zodat de ander hierop kan reageren. Je kunt de lichaamstaal van de ander niet zien, dus let op de kleine bevestigende geluiden. Vraag ook aan het einde of tussendoor als je het gevoel hebt dat de ander veel vragen heeft, of ze het begrijpen. Zo ja, dan ga je gewoon verder met je gesprek en zo niet, dan leg je het nog eens uit. Wees niet bang om het op een andere manier te zeggen en ga op je eigen intuïtie af. Als laatste wens je de ander een fijne dag en kan je een eventuele vervolg afspraak plannen en meteen bevestigen.
Neem je gesprek op
Je leert het meeste van je eigen fouten. Neem je telefoongesprek op en beluister die eens terug. Vaak zit de angst meer in je hoofd en heeft de andere kant van de lijn niet eens door dat je klamme handen hebt. Als je vaak stilvalt, dan is het handig om nog meer voorbeeldzinnen uit te typen. Je kan dit gewoon systematisch volgen. Doordat je het gesprek opgenomen hebt, kan je ook duidelijk zien in welke stap je minder goed bent. Ben je vergeten om de ander te begroeten? Is de context van het gesprek voor de ander niet duidelijk genoeg? Heb je je verkeerd laten doorverwijzen naar een ander? Of heb je niet besproken wat de volgende stappen zijn na het gesprek? Als je weet waar de moeilijkheid in zit, dan kan je daar op oefenen. Zo word je steeds beter en neemt je belangst snel af!
Stel vragen
Vervelende stiltes maken het gesprek vaak ongemakkelijk en daar komt vaak de angst vandaan. Als je zelf stilvalt, dan kan je het beste een vraag stellen. Zo hoef jij alleen maar te luisteren en een beetje moed verzamelen voordat je weer zelf het gesprek moet leiden. Onthoud de antwoorden van de vragen, of schrijf ze op, zodat je daar de volgende keer op kan doorvragen. Dit is een goede manier om geïnteresseerd over te komen en je zorgt ervoor dat een kil begin omgezet wordt in een vriendelijk gesprek. Daarnaast is de andere beller in de toekomst eerder geneigd om iets voor je te doen en dat voordeel is erg handig.
Gewoon bellen
Het belangrijkste middel om over je belangst heen te komen, is door gewoon te gaan bellen. Practice makes perfect. Vergeet niet dat de ander regelmatig gebeld wordt en het ooit ook heeft moeten leren. Er zijn weinig mensen die je in een boze bui bellen en als dat wel het geval is, dan is het hoogstwaarschijnlijk niet op jou als persoon gericht. Het ergste wat er kan gebeuren als jij belt of gebeld wordt is dat je weer een extra ervaring hebt opgedaan en van elke ervaring kun je leren en word je beter! Als de telefoon overgaat kan je het beste meteen een rustig plekje opzoeken en gewoon opnemen. Zo krijg je niet eens de kans om jezelf gek te maken.
Persoonlijke ontwikkeling, Blogs / 12 februari 2020 / door Inge van Studentvoorstudent