Hoe bespaar je op je zorgverzekering

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat het slim is jouw zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen. Door verschillende verzekeringen te vergelijken, kan je maandelijks namelijk flink wat geld besparen! Naast dat de premie van je zorgverzekering jaarlijks verandert, zijn er ook grote verschillen tussen de premies van verschillende verzekeraars. Heb je jouw geld hard genoeg nodig voor andere zaken? Ontdek direct hoe je geld kunt besparen op je zorgverzekering.

Een goedkope zorgverzekering

Besparen zorgverzekeringAls student heb je natuurlijk al kosten genoeg; naast collegegeld heb je vanzelfsprekend ook wat euro’s nodig voor gezelligheid (lees: alcohol). Besparen doe je door te kiezen voor een budget zorgverzekering. Als je komend jaar waarschijnlijk weinig zorg nodig hebt, kun je voor een budget zorgverzekering kiezen. Natuurlijk kun je dit nooit met 100% zekerheid zeggen. Zorg dus dat je een buffer achter de hand hebt voor eventuele kosten. Wanneer je kiest voor een budget zorgverzekering, krijg je enkel de kosten vergoed van zorgverleners waarmee jouw verzekering contracten heeft afgesloten. De naam zegt het al; budget is goedkoop. Het grootste voordeel van een budget verzekering is dan ook dat de maandelijkse zorgkosten een stuk lager zijn dan bij reguliere verzekeringen. Spoedeisende hulp wordt bij ieder ziekenhuis altijd vergoed. Ga je voor een budget zorgverzekering? Check dan altijd bij welke ziekenhuizen je terecht kunt en wat de voorwaarden zijn.

Aanvullend verzekeren?

Bedenk of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Deze zijn als student namelijk niet altijd nodig. Het achterwege laten van een aanvullende verzekering kan je op jaarbasis veel geld besparen. Soms is het verstandig om juist wel voor een aanvullende verzekering te kiezen. Maak je vaak gebruik van zorg die buiten de basisverzekering valt? Dan kun je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor tandartsbehandelingen of kosten voor medicijnen die niet vergoed worden vanuit je basisverzekering. Zoek dus uit of het wel of niet nemen van een aanvullende verzekering jouw geld oplevert.

Verhogen van je eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je als verzekerde ‘zelf’ moet betalen zodra je zorgkosten maakt die onder de basisverzekering vallen. Het wettelijk verplichte eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. In 2021 is dit €385. Je kunt dit bedrag maximaal verhogen naar €885. Waarom 500 euro extra risico lopen, zou je zeggen? Door je eigen risico te verhogen worden je maandelijkse premiekosten aanzienlijk lager. Dit kan je tot wel €25 per maand besparen! Verhoog je eigen risico alleen als je een financiële buffer hebt. Mocht je onverwachts toch zorg nodig hebben, heb je altijd iets achter de hand.

Vergelijken loontBesparen zorgverzekering

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen voordat je er een afsluit. Bijna allemaal claimen zij ‘de goedkoopste’ of ‘de beste’ te zijn. Afhankelijk van wat je aan zorg nodig hebt, kan een zorgverzekering voor jou goedkoper of duurder uitpakken dan voor anderen. Door van tevoren goed onderzoek te doen naar verschillende zorgverzekeringen ontdek je welke voor jou het meest passend is. Let op: zoek eerst uit of een vergelijkingswebsite onafhankelijk is. Zo zijn er een aantal websites in handen van verzekeringen. Kies voor een betrouwbare website als Zorgwijzer.nl. Vergelijk vervolgens verschillende verzekeringen en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Misbruik Gebruik je zorgtoeslag

Misschien geen directe top op het besparen van je zorgverzekering, maar zeker niet onbelangrijk: gebruik je zorgtoeslag voor je zorgverzekering. Als jij je zorgtoeslag op je rekening ontvangt, is het natuurlijk erg verleidelijk om dit direct uit te geven. Probeer dit te voorkomen. In veel gevallen komt het maximale bedrag aan zorgtoeslag dicht in de buurt van de maandelijkse premie. Het kan zelfs voorkomen dat je zorgtoeslag hoger is dan de premie die je betaald. Probeer het in dat geval te investeren in je financiële buffer voor onverwachtse kosten. Dan komt een financiële tegenslag je de komende tijd niet zo duur te staan!

Wil je naast geld besparen ook nog wat extra geld verdienen? Meld je aan als tutor bij Studentvoorstudent. Bepaal je eigen uurtarief en werk waar en wanneer je zelf wilt!

Meld je aan als tutor

, / 10 november 2020 / door Melle van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?