Concentratieproblemen verminder je met deze zes tips

Concentratieproblemen verminder je met deze zes tips

Concentratieproblemen: jij hebt er waarschijnlijk ook wel eens last van. Je wil werken aan je verslag, maar het lukt je niet om stil te zitten. Vervolgens dwaal je in je gedachten al af naar dat feestje van aankomend weekend en als kers op de taart krijg je ook nog wat Whatsappjes die je snel wil beantwoorden. Wanneer je je niet kunt concentreren kom je amper vooruit en dat is vervelend.

Wat is concentratie precies?

Om te weten hoe je concentratieproblemen kunt verhelpen is het eerst belangrijk om te begrijpen wat de betekenis van concentratie is. Concentratie is het vermogen om je aandacht ergens op te richten. Dit betekent dat je aandacht hebt voor één taak en dat je dus niet afgeleid bent door andere zaken. Je kunt je aandacht ook verdelen. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld op twee taken focust heb je maar 50% aandacht voor elk van hen.

Hoe worden concentratieproblemen veroorzaakt?

Oorzaken concentratieproblemen

Problemen hebben met je concentratie is niets vreemds. Iedereen heeft er namelijk wel eens last van. De oorzaken van deze problemen zijn heel verschillend, zoals je in deze TikTok kunt zien. Wanneer je weet wat de oorzaak is van de slechte concentratie, kun je het probleem ook makkelijker aanpakken. Daarom zetten wij de mogelijke oorzaken van je concentratieproblemen op een rijtje.

Het is allereerst goed om te weten dat je concentratie wordt beïnvloed door zowel externe als interne prikkels. Op een externe prikkel heb je geen invloed, dit kan bijvoorbeeld een klasgenoot zijn die je een Snapchat stuurt. Een interne prikkel is wél te beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld gedachten die je hebt over die leuke film die je gisteren hebt gezien.

Veelvoorkomende oorzaken van concentratieproblemen zijn:

  • een hard en/of onverwacht geluid dat je hoort;
  • iemand die tegen je praat;
  • vastlopen bij een moeilijke taak;
  • jezelf vervelen;
  • last hebben van stress;
  • te weinig energie hebben;

Wat zijn de gevolgen van concentratieproblemen?

  • Je verliest tijd.
    Wanneer je aandacht niet volledig naar de taak gaat, kost dat tijd. De tijd die je op dat moment besteedt aan bijvoorbeeld piekeren of scrollen op Instagram kun je namelijk niet meer gebruiken om aan de taak te werken. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer jij om de vijf minuten op je telefoon kijkt, het maar liefst 64 seconden duurt voordat je aandacht weer terug is bij de taak. Niet efficiënt dus! Maar dit is niet alles, want het duurt zelfs 15 tot 25 minuten voordat je weer maximaal kunt focussen. Niet alleen de afleiding zelf, maar ook het herstellen van de aandacht kost dus tijd.
  • Het is frustrerend.
    “Vanmiddag nog even dat verslag afmaken en vanavond wat leuks doen met mijn vrienden.” Dit is een leuk vooruitzicht, maar het wordt wat minder leuk wanneer het maken van dat verslag door je concentratieproblemen een stuk langer duurt. Er kan een streep door je leuke plannen en dit gaat ook ten koste van je humeur. Het gebrek aan concentratie is daardoor niet alleen tijdrovend, maar ook enorm frustrerend.
  • Je resultaten verminderen.
    Inmiddels denk je alles al gehad te hebben, maar na het tijdsverlies en de frustratie krijg je tot overmaat van ramp ook nog een teleurstellend cijfer voor je verslag. De verloren tijd en de frustratie zijn niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je werk en de kans is groot dat je dit terugziet in het resultaat. Heel vervelend, logisch. Maar niet getreurd! We hebben enkele bruikbare tips voor je, zodat je concentratieproblemen kan verminderen. Want: concentreren kun je leren!

Tips tegen concentratieproblemen

Concentratieproblemen tip opgeruimd bureau

Er zijn veel manieren om je concentratie te verbeteren. Studentvoorstudent heeft zes tips voor je om dit te doen.

Tip 1. Creëer de juiste werkplek
Eén ding is altijd een voorwaarde voor een goede concentratie: rust. Je hersenen functioneren het beste wanneer je zelf rustig bent en je omgeving dit ook is. Zorg dus voor een goede werkplek! Dit kun je doen door allereerst te denken aan de onzichtbare dingen in je kamer: de temperatuur en zuurstof. De ideale temperatuur om te leren verschilt per persoon, maar denk hierbij aan ongeveer 18°C tot 22°C. Daarnaast is zuurstof belangrijk, omdat je hersenen bij langdurige concentratie dertig tot veertig procent meer hiervan nodig hebben. Zorg dus voor voldoende frisse lucht. Verder is het belangrijk om een opgeruimd bureau te hebben. Een opgeruimd bureau betekent immers een opgeruimd hoofd! Ten slotte is het ook fijn om niet gestoord te worden. Zoek dus een rustige plek uit om aan de slag te gaan.

Tip 2. Maak een takenlijst
Het is normaal om na te denken over wat je allemaal nog moet doen. Toch kan dit soms vervelend zijn, omdat het ten koste gaat van de rust in je hoofd. Een takenlijst kan je helpen om meer rust creëren en je dus beter te kunnen concentreren. Je bent gemiddeld zelfs 25% productiever wanneer je al je taken op één plek vastlegt. Handige hulpmiddelen hierbij zijn programma’s als Trello of Microsoft To Do. Daarnaast kan onze planner je ook ondersteunen bij je planning. Goed om te weten: in de ochtend ben je het meest productief. Plan je belangrijkste taken dus ‘s morgens in.

Tip 3. Neem pauzes
Te lang achter elkaar werken is niet goed voor je. Sterker nog: het gaat ten koste van je concentratie.
Het is dus belangrijk om regelmatig een pauze in te lassen. Hoe lang je kunt concentreren verschilt per persoon. Ga in ieder geval uit van tien minuten pauze per uur. Wanneer je dit aanhoudt blijf je uiteindelijk veel geconcentreerder. In zo’n pauze kun je juist iets doen wat je helemaal afleidt en ontspant. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een wandeling of het eten van iets lekkers. Beloon jezelf voor je harde werk zodat je na de pauze weer met goede moed verder kan.

Concentratieproblemen tip neem pauzes

Tip 4. Wees actief
Je kunt je aandacht beter vasthouden door een actieve studiehouding. “Wees actief” gaat in dit geval dus niet over bijvoorbeeld sporten (dit kun je natuurlijk wel doen in je welverdiende pauzes), maar het gaat over het actief verwerken van informatie. Dit doe je onder andere door jezelf vragen te stellen als: “waar gaat de stof over?”, “wat weet ik al?”, “wat is nieuw voor mij?” en “wat vind ik moeilijk?”. Op deze manier verwerk je de informatie veel beter. Ook kun je gebruik maken van creatieve samenvattingen. Denk bijvoorbeeld aan een mind-map of een tekening. Zo leer je effectiever, leuker én geconcentreerder.

Tip 5. Mindfulness
Ook mindfulness kan je concentratieproblemen verminderen. Door regelmatig mindfulness oefeningen te doen ga je minder piekeren, krijg je minder stress en kan je effectiever werken. Bij zulke oefeningen kun je denken aan meditatie of aan tien minuten helemaal niets doen. Tijdens deze laatste oefening kun je alles even los laten en proberen nergens op te focussen. Wanneer je regelmatig mindfulness oefeningen doet kom je beter tot rust. Dit heeft een positief effect op je concentratie. Lees hier meer over mindfulness.

Tip 6. Bijles via Studentvoorstudent
Het volgen van bijles is ook een doeltreffende manier om je beter te concentreren. Doordat je samen met je tutor aan het werk bent, zal je minder snel naar je telefoon grijpen. Daarnaast kan een tutor de stof ook leuker maken, waardoor je minder snel afdwaalt. Ook stelt de tutor je vragen en laat hij je zelf aan de slag gaan, waardoor je actieve studiehouding wordt geactiveerd. Bij Studentvoorstudent kies jij zelf de tutor die jou gaat helpen. Leerlingen van onze tutoren halen gemiddeld twee volle punten hoger ten opzichte van hun cijfer van voor de bijles. Het is dus een effectieve manier om je resultaten te verbeteren! Bijles volgen is makkelijk. Bekijk het aanbod van tutoren, bespreek gratis de mogelijkheden via de chat en boek vervolgens de tutor die het beste bij jou past. Op deze manier zet jij de eerste stap naar minder concentratieproblemen én naar betere resultaten. Wacht dus niet langer en bekijk de mogelijkheden van bijles!

Ik wil bijles!

, / 5 november 2021 / door Lars van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?