De leukste studentensteden van Nederland!

Ben jij nog opzoek naar de studentenstad die bij jou past? Of gewoon een leuke stad om eens te bezoeken? Lees dan vooral verder. In deze blog staan de top 5 leukste studentensteden met toeristische trekpleisters!

Studeren is niet altijd makkelijk en er komt veel bij kijken. Als je dan eindelijk de studie gevonden hebt die bij je past, is hij niet beschikbaar in jouw omgeving. Om de keuze iets makkelijker voor jou te maken zetten wij de 5 leukste studentensteden op een rij!

Leukste studenten steden1. Groningen

Groningen heeft op dit moment 29.409 studenten en 13 studentenverenigingen. Groningen is dé studentenstad van het noorden. Ieder studiejaar wordt ingeluid met de KEI-week. Dit is een introductieweek voor eerstejaars studenten om de stad en het studentenleven te leren kennen.

Studie: de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool bieden samen meer dan 250 verschillende bachelors en masters aan. Dit is dus voor iedereen de perfecte studentenstad!

Uitgaan: Het Groningse nachtleven gaat altijd door. Kroegen en cafés mogen hun eigen sluitingstijd bepalen, dit loopt vaak tot vroeg in de ochtend door. Voor een gezellig avondje uit kun je zeker in Groningen zijn!

Toeristische hoogtepunten: Ben je graag actief bezig en benieuwd naar de rest van de wereld en toekomst? Ga dan naar het Forum in Groningen. Het Forum is een inspirerende ontmoetingsplek waar geen moment hetzelfde is. Het Forum beschikt over een expositieruimte, 5 filmzalen, een Smartlap, verschillende horeca, een stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met een roof-top cinema. Hier hoef je je zeker niet te vervelen!
Trek je je liever even terug in plaats van te zitten in de bruisende binnenstad? Bezoek dan de Prinsentuin. Binnen de muren van de groene en bloemrijke tuin ben je even helemaal in een andere wereld, geniet hier van je rust of drink een kopje thee bij de theeschenkerij!

Leukste studenten steden2. Rotterdam

Rotterdam heeft op dit moment 48.858 studenten en 7 studentenverenigingen. Volgens reisgids Lonely Planet behoort Rotterdam tot een van de leukste steden op aarde. De havenstad springt eruit qua aanbod van kunst en cultuur. Ook ontbreekt het niet aan horeca en uitgaansgelegenheden in op de nummer twee van de studentensteden van Nederland: Rotterdam.

Studie: Rotterdam is het thuis van de bekende Erasmus Universiteit. Naast deze universiteit zijn er ook veel hogescholen te vinden die gericht zijn op kunst en cultuur zoals de Academie van Bouwkunst, Codarts, Koninklijke Auris Groep en de Willem de Kooning Academie. Het EuroCollege, Hogeschool Inholland, Hogeschool Tio, Hogeschool Rotterdam en de Pabo Thomas More bieden alle overige soorten opleidingen. Rotterdam heeft keuze genoeg en is daarom niet voor niets zo hoog geëindigd in de studentensteden top vijf!

Uitgaan: Rotterdam heeft een bruisend uitgaansleven met veel trendy en stijlvolle discotheken, cafés en lounges. Ook het aanbod van poppodia en typische Rotterdamse volkscafés is erg ruim. Met recht een van de leukste studentensteden dus!

Toeristische hoogtepunten: Rotterdam kent vele leuke en mooie plekken. Een voorbeeld hiervan is de Markthal. In deze prachtige hal vol met muurschilderingen, kun je jezelf trakteren op de lekkerste hapjes en drankjes. De Markthal staat namelijk vol met kraampjes waar ze groente, fruit, vlees, vis maar ook kruiden, specerijen en wereldse lekkernijen verkopen.
Om in dit heerlijke thema te blijven is het ook zeker aan te raden om de Witte de Withstraat te bezoeken. De Witte de Withstraat is namelijk de locatie voor de gelijknamige internationale kunstinstelling ‘Witte de With’. Maar daarnaast zijn er voor de liefhebbers van eten en drinken ook genoeg leuke restaurantjes en cafés. Zeker een bezoekje waard!

Leukste studenten steden3. Amsterdam

Amsterdam heeft op dit moment 30.473 studenten en 14 studentenverenigingen. Als hoofdstad van Nederland biedt Amsterdam een hoop gezelligheid en sfeer.

Studie: Amsterdam heeft een breed aanbod qua opleidingen. Met 223 bachelors en 273 masters, zit er vast en zeker iets tussen voor jou!

Uitgaan: Ga jij graag iedere vrijdag met je vrienden naar de kroeg? Dan zit je in studentenstad Amsterdam op de juiste plek.  Met 1036 kroegen in de stad heb je meer dan genoeg keus.

Toeristische hoogtepunten: De makkelijkste en leukste manier om Amsterdam te ontdekken is via de prachtige grachten waar Amsterdam bekend om staat. Op deze grachten kun je overdag of in de avond een rondvaart doen. Voor ongeveer 15 euro kan je alle mooie plekken van Amsterdam bewonderen!
Voor de echte waaghalzen hebben wij nog een te gekke highligh`t in Amsterdam, namelijk de ‘A’DAM Lookout’. Vanaf het dak van deze geweldige highlight heb je op een hoogte van 100 meter een 360-graden uitzicht over de stad Amsterdam. Mocht dat niet genoeg actie zijn dan kun een ritje nemen in Europa’s hoogste schommel die op het dak van de A’DAM Lookout staat!

Leukste studenten steden4. Utrecht

Utrecht heeft op dit moment 30.374 studenten en 16 studentenverenigingen. Utrecht is een echte studentenstad met een fijne sfeer en een gezellig dorpsgevoel. Ook ligt Utrecht super centraal!

Studie: wil jij graag onderzoeken? Voor zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek zit je in Utrecht op de juiste plek. De Universiteit van Utrecht is al dertien jaar de beste onderzoeks-universiteit van Nederland. Maar dat is niet het enige dat Utrecht te bieden heeft. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is één van de grotere kunsthogescholen in Europa.

Uitgaan: Op de Neude en in de Nobelstraat vind je verschillende kroegen en cafés. In de zomer geniet je hier op het terras van de zon en een lekker drankje!

Toeristische hoogtepunten: Zin in een bezoekje aan een geweldig museum? Neem dan een bezoekje aan het ‘Spoorwegmuseum’ in Utrecht. Het ‘Spoorwegmuseum’ is niet zomaar een museum, het staat namelijk in de top tien van de meest bezochte musea in Nederland. Het museum is ook allesbehalve saai of normaal. De plek alleen al is zeker een bezoekje waard! Het ‘Spoorwegmuseum’ is gevestigd in een voormalig treinstation dat volledig in originele staat is gerestaureerd. Ga terug in de tijd en kom te weten hoe alles, zelfs in de tijd van de stoommachines, te werk ging! Ben je toch meer van het shoppen? Dan hebben wij voor jou als winkelliefhebber ook goed nieuws, Utrecht beschikt namelijk over een van de grootste indoor winkelcentra van Nederland. Het winkelcentrum heet ‘Hoog Catharijne’ en heeft maar liefst 160 winkels, dat wordt shoppen!

Nijmegen5. Nijmegen

Nijmegen heeft op dit moment 19.137 studenten en 6 studentenverenigingen. Nijmegen bruist van de gezelligheid. Het is een leuke stad, niet alleen om te studeren, maar ook vanwege de vele uitgaansgelegenheden en de jaarlijkse vierdaagse feesten!

Studie: al zes jaar achter elkaar wordt de bachelor Politicologie van de Radboud Universiteit als beste van Nederland beoordeeld. Zoek je toch wat anders? Nijmegen biedt ook nog meer dan 85 andere opleidingen aan op MBO, HBO en Universitair niveau.

Uitgaan: in het ruime aanbod van de Nijmeegse kroegen is altijd wel wat leuks te vinden. Een geslaagde avond begint of eindigt in Doornroosje, het poppodium van Nijmegen. Ook de Molenstraat of alle kleine cafés in het centrum bieden genoeg plezier tot in de late uurtjes.

Toeristische hoogtepunten: Zit je graag in de zomer met je vrienden in het park? Dan zit je in studentenstad Nijmegen helemaal goed! Nijmegen heeft namelijk het ‘Kronenburgerpark’, ‘Hunnerpark’ en het ‘Valkhofpark’. Genoeg prachtige plekken om heerlijk in de zon te genieten. Ben je opzoek naar een bijzondere ervaring? Bezoek dan het muZIEum. In het muZIEum ervaar je namelijk hoe het is om blind om slechtziend te zijn! Al je zintuigen worden hier geprikkeld, behalve je ogen. Met als spectaculair einde, een rondje door de stad lopen als blinde of slechtziende, durf jij dit aan?

Heb jij wellicht een steuntje in de rug nodig bij het studeren en wil jij weten of er een tutor beschikbaar is in jouw stad? Neem dan een kijkje!

Bekijk het aanbod

 

 

, , / 3 maart 2021 / door Fleur van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?