goede motivatiebrief

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Je hebt (mogelijk met behulp van onze tips om een goede stageplek te vinden) jouw droomstage voorbij zien komen en je wilt er alles aan doen om die stage binnen te halen. Om dit voor elkaar te krijgen is het goed je cv up te daten en te pimpen. Met een simpel cv gemaakt in Word spring je er namelijk niet genoeg uit. Dus wees creatief! Je wilt natuurlijk interesse wekken, zodat ze benieuwd zijn naar je motivatiebrief. En dat is een stuk lastiger, want hoe schrijf je nu een goede motivatiebrief? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf onderscheidt van anderen en wat moet je vooral niet doen? Wij helpen je een eindje op weg!
Voor het schrijven

Lees je goed in voordat je de motivatiebrief gaat schrijven, zodat je weet waar je over praat. Je kunt er eventueel voor kiezen om een bepaald feit over het bedrijf in je brief te verwerken. Zo laat je doorschemeren dat je geïnteresseerd bent en je hebt verdiept in het bedrijf. Doe dit niet te vaak, want dan kan het juist averechts werken.

Aanhef

Aan wie richt je de brief? Meestal hebben bedrijven een vaste medewerker die verantwoordelijk is voor de sollicitaties. Noem de naam van deze persoon in de aanhef. Zorg ervoor dat jij niet de meest voorkomende fout bij het schrijven van motivatiebrieven maakt. Het gebeurt zo vaak dat een en dezelfde motivatiebrief naar meerdere bedrijven wordt gestuurd. Dan kan het al geen goede motivatiebrief zijn, maar als je dan ook nog de fout maakt om de aanhef niet te wijzigen, dan wordt het wel heel pijnlijk en hoef je niet te rekenen op een uitnodiging voor een gesprek.

 

De eerste indruk telt

Het klinkt misschien heel cliché maar een eerste indruk maak je maar een keer. Begin je brief met een originele, pakkende eerste zin. Dit kan bijvoorbeeld een kort verhaaltje zijn waarin jij vertelt hoe je passie voor het vak is ontstaan of hoe je voor het eerste in aanraking kwam met het vakgebied. Maak de eerste alinea persoonlijk en geef de lezer het gevoel dat ze je een beetje leren kennen. Na het lezen van je motivatiebrief heeft een bedrijf al direct een beeld bij jou. Zorg er dus voor dat je dicht bij jezelf blijft en geen onwaarheden op papier zet. Hier wordt zo doorheen geprikt. 

Doel brief

Val direct met de deur in huis. Beschrijf in de eerste alinea van je motivatiebrief al wat het doel van de brief is. Je zou het doel zelfs in de onderwerp-regel al duidelijk kunnen maken. Vaak wordt zo’n brief in eerste instantie alleen maar ‘gescand’. Let op, zet je doel wel direct aan het begin van de eerste alinea of op het einde. In het midden van de eerste alinea valt je doel minder op.goede motivatiebrief

Leerdoelen

Een stage is er om jezelf te ontwikkelen en ervaring op te doen. Dus geef ook zeker in het middenstuk van je brief aan wat jouw leerdoelen zijn en op welk gebied je nog dingen wilt leren. Zo weet het bedrijf ook waar ze aan toe zijn en kunnen ze beoordelen of jouw doelen passen bij de stage die ze aanbieden. Mocht je naast jouw specifieke leerdoelen het ook leuk vinden te leren over andere ins en outs van het vakgebied? Dan kan je altijd een opmerking toevoegen als: ‘’hiernaast sta ik altijd open voor andere taken en onderwerpen”.

Kwaliteiten

Het is zeker niet verkeerd om je kwaliteiten te benoemen. Doe dit wel op een bescheiden manier, zodat het niet opschepperig of arrogant overkomt. Dan lijkt het al snel alsof je niets meer hoeft te leren en daar kom je immers voor. Als je deze kwaliteiten kunt koppelen aan de eisen die ze stellen in de vacature dan is dat top. Geef daarnaast voorbeelden bij je kwaliteiten, zo krijgt het bedrijf hier een beter beeld bij. Let wel op dat je brief een aanvulling is op je cv en dat je dus niet in herhaling valt.

 

goede motivatiebriefKeuze bedrijf

Beschrijf waarom je juist graag bij dit bedrijf wilt stagelopen. Koppel hierbij persoonlijke drijfveren en interesses aan kenmerken van het bedrijf. Ook hiermee laat je zien dat je jezelf verdiept hebt in het bedrijf en dat je een toegevoegde waarde kunt zijn. Werknemers die zich kunnen vinden in de waarden van het bedrijf zijn vaak loyaler.

Afsluiting

Sluit de brief beleefd af, bijvoorbeeld door te schrijven dat je je motivatie graag nog verder toelicht in een kennismakingsgesprek. Je kunt ook inspelen op een bepaalde vaardigheid die centraal staat in de vacature. En tot slot: maak je brief niet langer dan nodig is.

Nu je weet hoe je een goede motivatiebrief schrijft, kun je aan de slag. Heb je toch nog wat extra hulp nodig? Studentvoorstudent heeft een breed aanbod van kwalitatieve tutoren die jou op weg kunnen helpen. Vergelijk tutoren aan de hand van uitgebreide profielen en vind de tutor die bij jou past!

Bekijk het aanbod

, / 8 december 2020 / door Melle van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?