Stress onder scholieren
Opletten tijdens de les, huiswerk maken, doordeweeks na school of in de avond sporten, afspreken met vrienden en up to date blijven op social media. Vervolgens krijg je s ’avonds in bed de woordjes die je voor Engels moest leren niet uit je gedachten. Je slaapt minder goed en voor je het weet gaat de wekker alweer.
Stress, wat is het eigenlijk?
Niet alleen studenten hebben last van stress, ook bij scholieren speelt stress een rol. Uit onderzoek blijkt dat onder de scholieren 30% van de jongens en 42% van de meisjes schoolstress ervaart. Stress is eigenlijk een ander woord voor te veel spanning. Je lichaam is gemaakt om met spanning om te kunnen gaan. Het gebruikt de spanning als een oppepper en hierdoor functioneert iemand vaak beter. Hier komt ook wel de term ‘gezonde spanning’ vandaan. Maar als deze spanning te hoog oploopt kan er stress ontstaan.
Wat is de reden van stress?
De grootste oorzaak van stress onder scholieren is tijd. Op de middelbare school moet je verplicht aanwezig zijn bij alle lessen. Dit zorgt voor lange dagen, waardoor je pas om vier uur thuis bent. Als je dan met je ouders om zes uur gaat eten en je om half acht naar de training moet, blijft er nog maar weinig tijd over voor je huiswerk. Vooral tijdens de toetsweken is tijdtekort een probleem wat voor stress kan zorgen. Een andere oorzaak is de prestatiedruk die ouders opleggen. Niet alleen de jijzelf, maar vooral je ouders vinden dat je steeds meer en beter moet presteren. Een voldoende is vaak niet genoeg. Denk ook bijvoorbeeld aan de vereiste hoge cijfers die je moet hebben om toegelaten te worden tot een vervolgopleiding. Naast deze hoge cijfers moet je ook kiezen wat je wilt gaan studeren. Iedereen vraagt al wat je toekomstplannen zijn, terwijl dit voor velen nog een groot vraagteken is.
Ook ”ontspannen” kan leiden tot stress
Heb je last van stress? Dan is ontspanning belangrijk. Even lekker Netflix of naar buiten met vrienden. Gamen is voor velen ook een manier van ontspanning. Maar wist je wel dat gamen ook voor extra stress kan zorgen? Met gamen kom je vaak in spannende situaties, bijvoorbeeld als je bij de laatste tien van Fortnite zit of met nog 5 minuten op de klok een tegendoelpunt krijgt op FIFA. Je maakt dan adrenaline en cortisol aan die je helpen om extra snel te reageren. Tijdens het gamen gaat dit onbewust, maar je hartslag schiet omhoog. Je stressniveau kan dan nog hoog zijn als jij je weer focust op je schoolwerk.
Tips
Er zijn verschillende manieren om de stress onder scholieren te verminderen:
- Start met plannen. Schrijf op wat je per week af moet hebben en wanneer je hier tijd voor hebt. Blijf hier realistisch in, zodat het ook haalbaar is. Pak de lesstof er alvast bij, dan weet je precies hoeveel het is. Dit geeft structuur en hierdoor heb je duidelijk het overzicht wanneer je tijd hebt voor sociale activiteiten.
- Eén ding tegelijk. Het concentratieniveau is soms al laag, als er dan 3 dingen tegelijk gebeuren is het moeilijk om je ergens volledig op de focussen. Kies één onderwerp waar je het aankomende uur mee bezig gaat zijn en kijk daarna pas naar iets anders.
- Vraag hulp aan je ouders. Laat je werkstukken doorlezen voor controle op spelfouten of laat je overhoren. Hierdoor kan je testen of je goed geleerd hebt en dat geeft rust.
- Maak stress bespreekbaar. Wanneer je veel prestatiedruk van je ouders ervaart, bespreek dit dan met ze. Hierdoor kunnen je ouders er rekening mee houden.
Ben je ondanks deze tips alsnog gestrest en merk je dat je schoolprestaties achteruit gaan? Dan is er bij Studentvoorstudent altijd een tutor te vinden die jou hierbij kan helpen. Hierdoor zal je gemakkelijker de stof leren en heb je meer vrije tijd. Bekijk het aanbod van kwalitatieve tutoren.
Blogs, Persoonlijke ontwikkeling / 17 april 2019 / door Janice van Studentvoorstudent