Wat zijn de leukste kennismakingspellen voor studenten?
Ben je op zoek naar leuke kennismakingspellen om te spelen met leden, huisgenoten of studentengroepen? Of ben je gewoon op zoek naar een kennismakingspel om op een leuke manier iemand te leren kennen? Dan hebben wij voor jou de leukste kennismakingspellen voor studenten op een rijtje gezet. Van simpele ijsbrekers tot grappige, serieuze en actieve kennismakingspellen, voor ieder wat wils. Hopelijk kun jij met onderstaande kennismakingspelletjes genoeg inspiratie op doen om het ijs te breken.
In deze blog worden de volgende zes kennismakingspellen voor studenten toegelicht:
- Twee waarheden één leugen
- Ik heb nog nooit…
- Kennismaken met een online quiz
- De wind waait voor…
- Over de streep
- Kennismaken aan de hand van foto’s
Waarom zijn kennismakingspellen voor studenten belangrijk?
Veel studenten vinden het kennismaken met nieuwe leden, klasgenoten of studiegroepen vaak niet zo belangrijk en willen er zo snel mogelijk vanaf zijn. Je leert elkaar immers wel kennen tijdens de bijeenkomsten. Helaas wordt er vaak alleen een korte introductie gehouden, waarbij iedereen zijn naam noemt en vervolgens wordt overgegaan naar de gang van zaken. Toch is een uitvoerige kennismaking van belang. Om goed te kunnen samenwerken is het belangrijk dat je elkaar eerst goed leert kennen. Als je elkaar steeds dieper leert kennen, is dat hele waardevolle informatie voor de communicatie en samenwerking. Ook voor de onderlinge sfeer is het van belang dat je elkaar beter kent dan alleen simpelweg je naam. (Participatiehulp, z.d.).
6X de leukste kennismakingspellen
Voorkom die eerste ongemakkelijke een-op-een gesprekken door vooraf te beginnen met een simpele introductie. Hierin vertelt iedereen zijn naam, leeftijd en eventueel hobby’s en of bezigheden aan de groep. Het is de eerste ijsbreker, waarin jij jezelf kort moet voorstellen. Het zorgt er ook nog eens voor dat iedereen zich niet honderd keer aan iedereen hoeft voor te stellen. Om elkaar vervolgens echt beter te leren kennen, kun je een van de leuke kennismakingspellen doen die hieronder zijn beschreven.
1. Twee waarheden één leugen
Twee waarheden één leugen is het kennismakingspel om de leukste en grappigste feiten en beweringen over elkaar te weten te komen. Iedereen student bedenkt vooraf twee beweringen over zichzelf en één leugen. Vervolgens worden deze aan de groep vertelt, waarna de groep gaat stemmen op de bewering waarvan zij denken dat het een leugen is. Let er dus wel op dat je een leugen kiest waarvan je de groep kunt overtuigen dat dit een waarheid is. Tip; probeer de beweringen zo kort en bondig mogelijk te vertellen. Hierdoor maak je het voor de rest moeilijker om te raden welke bewering nep is.
2. Ik heb nog nooit…
Wil je de raarste en grappigste feitjes over elkaar te weten komen? Dan is ‘ik heb nog nooit…’ het ideale kennismakingspel dat jij zoekt. ‘Ik heb nog nooit’, beter bekend als ‘never have I ever’ is het perfecte sociale spelletje als ijsbreker. Tijdens dit kennismakingspel is het van belang dat iedereen wat te drinken heeft. Vervolgens stelt één iemand een vraag, bijvoorbeeld: ‘Ik ben nog nooit in een zwembad gesprongen met al mijn kleren aan.” Iedereen die wél eens in het zwembad is gesprongen, neemt vervolgens een slokje van zijn drinken. Een variant op dit kennismakingspelletje is om het drinken te vervangen door het doen van bijvoorbeeld vijf squats. Of iedereen houdt vijf vingers omhoog en bij elke vraag die je gedaan hebt doe je een vinger omlaag.
3. Kennismaken met een online quiz
Ben je op zoek naar een leuk kennismakingspel voor studenten dat ook online kan plaats vinden? Dan is het maken van een quiz via Kahoot een van de kennismakingspelletjes die jij zoekt. Iedereen kent Kahoot wel, het is het interactief spel waarmee studenten online gratis een quiz kunnen spelen (Kahoot, z.d.). Laat iedere student een korte Kahoot maken van ongeveer vijf á tien vragen over zichzelf. Dit kunnen zowel interessante als grappige vragen zijn. Vervolgens gaat de rest van de groep de vragen moet beantwoorden. Om het kennismakingspelletje nog leuker te maken kan je ervoor kiezen om de bovenste twee kennismakingspellen, ‘Twee waarheden en een leugen’ en ‘Ik heb nog nooit..’ erin te verwerken.
4. De wind waait voor…
Op zoek naar een actief kennismakingspelletje voor de echte fanatiekelingen? Dan is de ‘Wind waait voor’ het spel dat jij zoekt. Het is een van de kennismakingspellen dat gegarandeerd voor een leuke onderlinge sfeer zorgt. ‘De wind waait voor…’ is eigenlijk een soort van stoelendans. Iedereen, op één student na, gaat op een stoel of plek zitten. De student die overblijft gaat in het midden staan en roept ‘de wind waait voor..’. Hij of zij mag dan zelf bepalen waar de wind voor waait, bijvoorbeeld voor iedereen die zwarte sokken aan heeft. Vervolgens moet iedereen met zwarte sokken een andere plaats zoeken. De student die vervolgens overblijft moet weer in het midden staan en roept weer ‘de wind waait voor…’ en zo gaat het spel verder. Wil je er een competitie van maken? Dan valt de student die geen stoel of plek heeft af, waarna er vervolgens net zoals bij stoelendans een stoel of plek weg wordt gehaald. De afvaller die het spel moet verlaten roept vervolgens ‘de wind waait voor’. Uiteindelijk zal er een winnaar overblijven. (Scoutpedia, 2020).
5. Over de streep
Het spel ‘over de streep’ is een serieus kennismakingspel. Met dit spel krijg je als groep beter inzicht in elkaar, waardoor je iemands gedrag beter leert begrijpen. In het spel ‘over de streep’ komen vragen naar boven die normaal niet zo snel gesteld worden. Het laat zien dat je in veel gevallen niet de enige bent die met bepaalde gevoelens of gedragingen worstelt. Om het Kennismakingspelletje te spelen moet er met tape of krijt in het midden van de ruimte een lijn op de grond worden gemaakt. Hierbij moet er voldoende ruimte zijn om gemakkelijk over de streep te kunnen lopen. Nadat de ruimte in tweeën is gedeeld kan het spel beginnen. Het spel begint door vragen te stellen die beginnen met: ‘Loop over de streep als..’. Het zijn vragen die gaan over persoonlijke bevinden, ervaringen of uitdagingen. Het is hierbij belangrijk dat je begint met minder persoonlijke vragen, zodat de groep gewend raakt aan het spel. Later kunnen meer persoonlijke vragen gesteld worden. Let er wel op dat het spel in een omgeving wordt gespeeld die vertrouwd voelt, alleen dan komt het spel tot zijn recht. (ChallengeDay, 2022).
6. Kennismaken aan de hand van foto’s
Een leuke originele manier om jezelf voor te stellen is aan de hand van een of meerdere foto’s. Kies een foto uit en vertel wat dit zegt over jou, wat het met jou doet en waarom je voor deze foto hebt gekozen. Een andere variant op dit kennismakingspelletje is door jezelf te vergelijken met een voorwerp.
Wij hopen dat jij met bovenstaande kennismakingspellen voor studenten genoeg inspiratie hebt opgedaan om ervoor te zorgen dat jullie elkaar beter gaan leren kennen. Vaak komt bij een nieuwe omgeving in bijvoorbeeld een nieuwe studentenstad ook een nieuw bijbaantje kijken. Ben jij begonnen aan een studie in een nieuwe stad en op zoek naar een bijbaan? Lees dan nu wat de leukste studentenbanen zijn via onderstaande button.
Ik ben op zoek naar leuke studentenbanen
Bronvermelding
ChallengeDay. (2022). Over de streep. Geraadpleegd op 13 januari 2022, van https://www.challengedaynederland.nl/?gclid=CjwKCAiA24SPBhB0EiwAjBgkhh1DZhrqepUPDn5NVvb_GNpcMNLKOvkarwwp_fkhn3DWbnbgJ7NEUxoCHBsQAvD_BwE
Kahoot. (2022). How does Kahoot work? Geraadpleegd op 13 janauri 2022, van https://kahoot.com
Participatiehulp. (z.d.). Kennismaken. Geraadpleegd op 13 janauri 2022, van http://www.participatiehulp.nl/tools/kennismaken
Scoutpedia. (2020, 17 juni). De wind waait. Geraadpleegd op 13 januari 2022, van https://nl.scoutwiki.org/De_wind_waait
Studeren, Persoonlijke ontwikkeling, Vrije tijd, Studentenleven / 17 januari 2022 / door Lotte