Belangst

Tips tegen belangst (deel 2)

Belangst is een angst die steeds vaker voorkomt bij mensen van verschillende leeftijden. Oudere mensen boven de 60 vinden bellen spannend en soms eng vanwege de technologie. “Hoe werkt zo’n telefoon nou en gaat het allemaal wel goed?”
Je zou zeggen dat jongeren daar geen problemen mee hebben aangezien de jeugd van nu ongeveer met een smartphone in de hand is geboren.
Toch is belangst een steeds groter probleem onder jongeren. Nu vraag je je misschien af; Waar komt  belangst  vandaan? En misschien nog wel een belangrijkere vraag; Hoe kom je van belangst af? Hiervoor hebben wij vier effectieve tips tegen belangst!

Waar komt belangst vandaan?
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor het niet fijn voelt om te moeten bellen. Vaak hebben mensen met belangst een situatie aan de telefoon meegemaakt die niet fijn was waardoor ze iedere keer dat ze moeten bellen, onbewust weer aan die situatie denken en in paniek raken. Daarnaast spelen een aantal andere factoren ook een rol. Ten eerste kan je tijdens het bellen de lichaamstaal van je gesprekspartner niet zien. Dit maakt het lastiger om een gesprek te voeren aangezien 95% van de communicatie non-verbaal is en maar 5% verbaal. Daarnaast is tegenwoordig iedereen gewend om een berichtje te typen en heb je alle tijd om na te denken over wat je wil zeggen. Aan de telefoon is er een tijdsdruk omdat er iemand op dat moment verwacht dat je meteen antwoord kan geven. Die druk werkt ook niet echt mee om het bellen makkelijker te maken…

Hoe zorg je er nou voor dat je van je belangst afkomt en dat het je niet belemmert in je dagelijks leven?

Doen!
Het voelt misschien heel onnatuurlijk omdat het je tegenstaat om te bellen maar de enige manier om van een angst af te komen is om je angst aan te gaan.

Belangst

Spiekbriefje
Maak een briefje met de belangrijkste dingen die je niet moet vergeten om te vragen of om te vertellen. Met een spiekbriefje weet je zeker dat je niet per ongeluk wat vergeet en kan je alle punten rustig afgaan.

Oefenen
Oefen het gesprek alvast als je het heel spannend vindt. Bel met een vriend of vriendin waarbij je op je gemak bent en neem rustig alle punten door waar je het over moet hebben in het echte gesprek. 

Niet uitstellen!
Hoe meer je je angsten uit de weg gaat, hoe erger ze zullen worden. In het begin zal het makkelijk gaan omdat je een berichtje stuurt in plaats van belt of je laat iemand anders bellen. Uiteindelijk gaat dit alleen maar in je nadeel werken want je zal er toch echt een keer aan moeten geloven. 

Naast tips en leuke blogs heeft Studentvoorstudent een breed aanbod aan tutoren die jou vooruit kunnen helpen. Vergelijk tutoren aan de hand van uitgebreide profielen en vind de tutor die jou kan helpen. 

Bekijk het aanbod

, / 16 april 2021 / door Emma

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?