Tips tegen slecht slapen

Tips tegen slecht slapen

Te veel energie hebben wanneer je in bed ligt, nog urenlang Netflix willen kijken, niet lekker liggen, te druk zijn in je hoofd waardoor je gedachtes alle kanten op schieten of heel vaak wakker worden in de nacht? Heel irritant, helaas komt het steeds vaker voor. Maar liefst één op de vijf Nederlands heeft slaapproblemen. Door de coronacrisis is het leven ontregeld. Hierdoor kan je lichaam erg in de war zijn. Slaap jij ook slecht, en is dit misschien erger geworden sinds de coronacrisis? Hieronder vind je verschillende tips die jou absoluut gaan helpen tegen slecht slapen.

Slaapdagboek

Om inzicht te krijgen in je slaapproblemen, kun je slaapdagboek bijhouden. Daarin schrijf je iedere dag het volgende op: wanneer je gaat slapen, op welke tijden je wakker wordt, welke gedachten of zorgen je wakker houden en of je lichamelijk klachten hebt. Daarnaast kun je bijhouden wanneer je voor het slapengaan cafeïne, alcohol of drugs hebt gebruikt. Door een slaapdagboek bij te houden, krijg je een indruk welke gewoonten of problemen je slaap verstoren of verminderen. Zoek daarna, bijvoorbeeld via internet, welke slaapadviezen hier bij passen.

Lees een boek

Dit is vast niet de eerste keer dat je het leest, maar gebruik voor het slapen gaan geen telefoon of tablet. Gebruik het laatste half uur voor het slapengaan om tot rust te komen door bijvoorbeeld het luisteren van muziek of het lezen van een boek. Uit onderzoek blijkt dat lezen uitstekend werkt tegen stress. Als je dit voor het slapen doet, en het dus een routine wordt, zal je brein het boek lezen in de avond koppelen aan bedtijd.

Mindfulness

Mindfulness is altijd goed voor je. Zeker wanneer je voor het slapengaan veel piekert en onrustig bent. Mindfulness en meditatie wordt ook onder jongeren steeds populairder. Mindfulness helpt je om het goede gedeelte van je zenuwstelsel te activeren. Hierbij moet je denken aan het gedeelte waardoor je kunt ontspannen en herstellen. Daarnaast helpt mindfulness je bij het onder controle houden van je emoties. Je hebt verschillende apps die je kunt gebruiken om mindfulness oefeningen te doen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Een goede nachtrust zit in de balans tussen diepe slaap en REM-slaap. De REM-slaap zorgt voor informatie- en emotieverwerking van de dag. Als je te lang slaapt, krijg je meer REM-slaap ten opzichte van een diepe slaap, wat je meer energie kost. De kwaliteit van slaap is doorslaggevend bij de vraag of je uitgerust wakker wordt of niet. Om je slaapritme optimaal te benutten is een goede balans tussen rust en activiteiten overdag belangrijk. Zorg dus dat je overdag regelmatig rustperiodes hebt. Hierdoor kan je lichaam beter schakelen tussen ruststand en de actieve stand. De overgang naar slapen gaat hierdoor soepeler, evenals de overgang naar de diepe slaap en de REM-slaap.

Zijn jouw slaapproblemen afkomstig uit stress door tentamens of schoolopdrachten? Studentvoorstudent heeft een breed aanbod van tutoren die jou vooruit kunnen helpen. Vergelijk tutoren aan de hand van uitgebreide profielen en vind de tutor die jou kan helpen.

Bekijk het aanbod

, / 5 januari 2021 / door Melle van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?