Tips voor hospiteren
Je staat voor de deur, de zenuwen gieren door je lichaam en je handen plakken. De muziek en het gelach klinkt door de muren en je merkt dat je vinger langzaam naar de deurbel gaat. Een grote lach doet de deur open en nodigt je uit om naar binnen te komen. Zodra je binnenkomt voel je alle ogen jouw kant op komen en word je aangekeken door zowel je potentiële nieuwe huisgenoten als de concurrentbezoekers. Het zweet breekt je uit en je weet niet waar je moet beginnen, had ik maar tips voor het hospiteren opgezocht!
Een hospiteeravond
Een plek voor jezelf, waar je kan relaxen met leeftijdsgenoten en waar je niet constant een verantwoording hoeft af te leggen aan je ouders. Waar je muziek kan luisteren en waar je s ’avonds lekker een biertje drinkt in de woonkamer. Dit klinkt allemaal heel leuk, maar voordat het zover is moet er vaak eerst gehospiteerd worden. Hospiteren wordt ook wel gedefinieerd als een vleeskeuring waarbij een student een vrijgekomen kamer in een studentenhuis probeert te bemachtigen, door zich te profileren en de huidige bewoners probeert te overtuigen waarom hij of zij de ideale nieuwe huisgenoot is.
Wat zijn de ervaringen
We hebben aan een aantal studenten gevraagd hoe ze zich voelen voor een eerste keer hospiteren. Het antwoord wat het meeste naar voren kwam, is dat studenten zich zorgen maken dat ze niet leuk genoeg overkomen of dat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Sommige studenten vinden het voorstelrondje moeilijk en anderen zeggen dat ze zenuwachtig waren omdat ze niet wisten wat ze te wachten stond. Het voorstellen aan onbekenden blijft altijd een beetje spannend, zeker wanneer je toekomstige woonplek hiervan afhangt.
Een aantal tips voor hospiteren
Heb je een toffe kamer gevonden en ben je ook nog eens uitgenodigd voor de kijkavond? Dan zijn dit de tips voor hospiteren:
- Zorg ervoor dat je social media up-to-date zijn. Als je reageert op een kamer, zullen de bewoners je als eerst hierop opzoeken. Als je laatste Facebook bericht vervolgens 6 jaar geleden is, kan dit zeker invloed hebben op de eerste selectie van de bewoners. Denk na over wat je als eerste indruk wilt achterlaten en pas je social media hierop aan.
- Probeer zoveel mogelijk bewoners een-op-een aan te spreken. Op een hospiteeravond zijn er veel nieuwe gezichten en namen voor de bewoners en je wilt graag dat ze juist jou onthouden. Maak een gezellig praatje waar je interesse toont in de bewoner en waar je wat over jezelf vertelt (een klein beetje humor gebruiken kan natuurlijk geen kwaad!). Hierdoor zullen ze in de nabespreking van de avond jou zeker niet vergeten.
- Wees de beste versie van jezelf. Af en toe een wenselijk antwoord kan je zeker verder helpen, maar doe je niet anders voor dan je bent.
Afknapppers
Tips zijn handig, maar het is ook goed om te weten wat je beter niet kunt doen. Daarom zijn hier de grootste afknappers op een rij:
- Je ouders meenemen. Dit is echt een absolute no-go, dus gewoon niet doen.
- Medelijden inzetten als reden. ‘’Dit is al mijn 20e hospiteeravond en mijn kat is gister overleden! Ik moet zó ver reizen het is gewoon niet normaal meer!’’ Dit zal niet werken, soms gaan de bewoners zich juist aan je ergeren.
- Extreem veel praten en heel druk zijn, het kan een grote afknapper zijn voor de bewoners van veel studentenhuizen. Enthousiasme is goed, maar je kan het ook overdrijven.
Heb je naast deze tips voor hospiteren ook hulp bij je studie nodig? Bij Studentvoorstudent is er altijd een tutor die jou hierbij kan helpen. Bekijk het aanbod van kwalitatieve tutoren.
Blogs, Op kamers, Studentenleven / 6 maart 2019 / door Janice van Studentvoorstudent