Laatste onderwijstrends (2020)
Het onderwijs is continu aan het veranderen en door alle nieuwe technologische ontwikkelingen kan onderwijs ook goed op afstand gevolgd worden. Er wordt meer gelet op het individu in plaats van een hele groep en e-learning is niet weg te denken bij vele studies. Het onderwijs is langzaam aan het veranderen. Sommige studies passen steeds meer van de vernieuwingen toe. Hieronder lees je wat de laatste onderwijstrends van 2020 zijn.
Virtual Reality
Virtual Reality wordt steeds vaker gebruikt om studenten bloot te stellen aan nieuwe situaties. Studenten kunnen namelijk actief deelnemen waardoor de informatie beter blijft hangen. Je kan bijvoorbeeld als student een lastige operatie uitvoeren zonder dat er daadwerkelijk iemand op de operatietafel ligt. Je leert meteen nieuwe vaardigheden door het te doen en het maakt niet uit als je een foutje maakt. Daarnaast wordt virtual reality ook gebruikt voor het gamificeren van een onderwerp. Gamification is namelijk ook een van de grotere onderwijstrends. VR stimuleert de gamification van het onderwijs en je kan op een spelende wijze aan je competenties werken.
Online wereld
Bij verschillende studies is het gebruiken van het internet erg belangrijk. Hoe zet je het in om de problemen die je hebt op te lossen? Steeds vaker wordt er gekeken naar het gebruiken van een mobiele app of hoe je gegevens automatiseert. Daarnaast gaat het ook steeds vaker over onderwerpen als big data, privacy en het achterlaten van een digitale voetafdruk. Alle technologische ontwikkelingen zorgen ook voor gevaren en er wordt steeds meer rekening mee gehouden. Verzamelt een website verschillende persoonlijke gegevens en hoe moet je daarmee omgaan? Ook social media is hierbij een belangrijk onderwerp.
Persoonlijk onderwijs
Als student ben je het misschien wel zat om elke keer te reflecteren op wat je precies hebt geleerd, maar reflecteren op jezelf wordt steeds belangrijker. Hogescholen geven steeds meer vrijheid aan hun studenten zodat ze zich kunnen ontwikkelen in de vaardigheden waarin zij interesse in hebben. Een van de onderwijstrends is dus dat opdrachten niet gespecificeerd worden waardoor je dus zelf kan bepalen wat je wil leren. Daarnaast worden deadlines zo ingesteld dat iedere student zijn eigen leerproces kan invullen. De een heeft namelijk meer tijd nodig dan de ander. Het gaat er voor namelijk om dat de studenten een “growth mindset” hebben en ervan uitgaan dat je kan werken aan je competenties en vaardigheden.
Samenwerken
Steeds meer projecten worden in teamverband gedaan en dan wordt er naar de verschillende kwaliteiten gekeken. Scholen proberen de studenten op te leiden als een teamlid waarbij je rekening houdt met de emoties van de ander. We leren steeds meer over het zijn van een wereldburger waarbij het accepteren van verschillende ideeën centraal staat. Hoe combineer je verschillende studenten met elkaar om een project naar een hoger niveau te tillen? In het bedrijfsleven werk je namelijk ook niet alleen.
Leren zichtbaar maken
De laatste van de vier onderwijstrends is het zichtbaar maken van het leerproces. Als student moet je kunnen aantonen wat je allemaal geleerd hebt. Competenties staan hierbij centraal, maar die kan je op verschillende manieren aantonen. Een verslag schrijven is niet meer de standaard. Je kan een video, podcast of portfolio maken, maar ook een game, stripboek of toneelstuk behoort tot de mogelijkheden. Alleen een cijfer of certificaat is niet meer voldoende. Het bedrijfsleven wil namelijk weten wie jij echt als persoon bent en hoe je alle theorie kan toepassen. Daarnaast wordt er steeds meer big data ingezet om het leren digitaal vast te leggen. Zo kan je precies zien welke kant de student op gaat en vanuit daar kan weer persoonlijk onderwijs worden aangeboden.
Heb je moeite met de nieuwste onderwijstrends of heb je gewoon extra hulp nodig bij een vak? Bij Studentvoorstudent vind je verschillende kwalitatieve tutoren die jou kunnen helpen. Ze kunnen je helpen met het behalen van je tentamens of je helpen bij het maken van een goed portfolio. Bekijk het aanbod en vind een geschikte tutor.
Blogs, Studeren / 25 maart 2021 / door Inge van Studentvoorstudent