Hoe vind je een goede opdrachtgever voor je schoolproject?

Projecten, projecten en nog eens projecten, het lijkt nooit op te houden. Het in de praktijk brengen van je bestaande kennis is een zeer zinvolle manier van leren. Bij veel opleidingen voer je projecten uit in opdracht van echte bedrijven. Als je geluk hebt regelt je school een passend bedrijf voor je project. Vaak mag je daarentegen zelf op zoek naar een bedrijf waarmee je samen kunt werken. Lees onderstaande tips en vind een goede opdrachtgever voor jouw schoolproject.

Voorwaarden

Je opleiding stelt vaak voorwaarden voor een goede opdrachtgever. Dit komt omdat de organisatie waarvoor jij een opdracht uit gaat voeren moet passen bij de specifieke opdracht vanuit school. Mag je enkel kiezen voor commerciële bedrijven, of mag je ook samenwerken met een non-profit organisatie? Denk bijvoorbeeld aan een sportvereniging of een stichting. Een andere voorwaarde die vaak gesteld wordt, is dat de organisatie een minimaal aantal werknemers heeft. Houd dus goed in de gaten wat de voorwaarden voor jouw opdracht zijn. Goede opdrachtgever schoolproject

Interesses en netwerk

Voor het vinden van een goede opdrachtgever voor je schoolopdracht, is het goed om te bedenken waar jouw interesses liggen. De opdracht zal je namelijk een stuk makkelijker afgaan, als deze binnen jouw interesses valt. Bedenk vervolgens of je binnen je netwerk mensen kent, die werken voor een organisatie die bij jouw opdracht past. Vraag daarnaast om hulp van je familie of vrienden. Mogelijk kennen zij mensen die jou vooruit kunnen helpen!

Mailen of bellen?

Het eerste contact leggen met een potentiële opdrachtgever is voor veel studenten een spannende stap. Er zijn verschillende manieren om een eerste contact te leggen. Voor het merendeel van de studenten is mailen de meest toegankelijke manier. Je kunt namelijk meerdere bedrijven in een keer bereiken met één standaardmail. Het is echter beter om je mail af te stemmen op de organisatie die deze gaat ontvangen. Maak je eerste bericht persoonlijk en maak direct duidelijk wat je opdracht voor de organisatie op kan leveren.

Nog beter is om telefonisch contact op te nemen. “De beller is sneller”, zeggen ze wel eens. Door iemand telefonisch te spreken, kun je jouw boodschap namelijk veel duidelijker en persoonlijker overbrengen. Daarnaast is een lach aan de telefoon veel meer waard dan het versturen van een emoji.

Kennismaking

Denk goed na over het doel van je eerste contact met een potentiële opdrachtgever. Vraag niet direct om een antwoord of akkoord op jouw voorstel om een opdracht uit te voeren. Zorg dat je wel direct duidelijk bent over de periode en randvoorwaarden van het project. Je kunt aangeven dat het je een goed idee lijkt om eens een (online) kennismakingsgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek kun je dieper ingaan op je opdracht. Goede vragen om van tevoren over na te denken zijn: Wat kun jij voor je opdrachtgever precies betekenen? En welke zaken kun je vanuit je opdrachtgever verwachten? Ook is het verstandig om met meerdere organisaties contact te hebben. Mogelijk heeft een tweede organisatie een veel uitdagender vraagstuk voor je.

Akkoord

Voordat je een akkoord geeft, is het altijd goed om er even over na te denken. Laat alles even bezinken en geef je opdrachtgever ook de tijd om het te laten bezinken. Misschien heb je nog een afspraak met een andere organisatie of twijfel je nog over de opdracht. Durf in ieder geval zeker contact op te nemen als je Goede opdrachtgever schoolprojectnog vragen of onduidelijkheden hebt. Ga je jouw opdrachtgever een akkoord geven? Zorg dan dat je dit op een professionele manier doet. Nadat je een akkoord hebt gegeven is het natuurlijk belangrijk dat je gedurende het project regelmatig contact houdt.

Gaan de projecten jou over het algemeen goed af maar willen sommige andere vakken je nog niet helemaal lukken? Via Studentvoorstudent vind je een breed aanbod van kwalitatieve tutoren die je kunnen helpen. Vergelijk deze tutoren aan de hand van uitgebreide profielen en kies de tutor die het beste bij jou past.

Bekijk het aanbod

, / 22 december 2020 / door Melle van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?