Goede samenvatting

De kunst van een goede samenvatting schrijven

Hoe schrijf je een goede samenvatting? Dit is relevant voor iedere student bij het leren voor een tentamen of examen. Tijdens je studie moet je namelijk vaak lange teksten leren en een goede samenvatting is een van de beste manieren om de stof onder de knie te krijgen. Bij het maken van een samenvatting moet je goed weten wat de highlights zijn, want niet alle informatie is even belangrijk. Een goede samenvatting maken kan wel wat tijd in beslag nemen, echter zal je op het einde tijd besparen doordat je niet alle hoofdstukken meerdere keren hoeft door te lezen. Hieronder hebben wij de stappen voor een goede samenvatting voor jou op een rijtje gezet.
DoorlezenGoede samenvatting

Als je een samenvatting gaat maken dan is het van belang dat je de tekst goed doorgelezen hebt. Zodra je weet waar de pagina, hoofdstuk of alinea over gaat, kan je verbanden gaan leggen. Je hoeft nog niet alles te begrijpen, want dat komt later wel! Verdeel de stof in kleine stukken, want je wil niet alles in één keer samenvatten. Lees bijvoorbeeld globaal een paragraaf door voordat je begint met samenvatten.

Gebruik papier of Word

Een goede samenvatting kan je het beste zelf schrijven op papier. Toch is Word ook een handige tool. Je kan via Word alles nog aanpassen zonder dat het een rommeltje wordt en je hebt het altijd bij de hand. Maak gebruik van kopjes, gemarkeerde zinnen en opsommingen. Kopjes geven namelijk aan waar de tekst over gaat zodat je weet welke informatie je uiteindelijk moet kennen. Markeer de belangrijkste zinnen en schrijf die in je eigen woorden. Met opsommingstekens weet je meteen hoeveel opsommingen moet kennen en wat het verband is.

Schrijf in je eigen woorden

Je leert niet effectief als je teksten gewoon overschrijft. Zorg ervoor dat je de tekst in eigen woorden schrijft. Hierdoor ben je actief met de stof bezig en weet je later ook beter wat de stof betekent. Lastige onderwerpen kan je door middel van herschrijven veranderen in begrijpbare stof. Probeer ook te kijken welke zinnen verwant zijn met elkaar.

Goede samenvatting

Omschrijf afbeeldingen, illustraties en tabellen

Vergeet niet dat er ook veel informatie uit de afbeeldingen, illustraties of tabellen kan worden gehaald. Ze voegen die namelijk niet voor niets toe en er is ook een kans aanwezig dat deze worden gebruikt bij je tentamen of examen. Waar hoort deze tabel bij? Hoe interpreteer je de afbeelding? Neem ook altijd de beschrijving mee in je samenvatting. De naam kan je al verklappen waar het over gaat.

Inhoudsopgave

Zodra je samenvatting klaar is kan je ook een inhoudsopgave toevoegen. In Word kan dat heel eenvoudig. Bekijk of je alle hoofdstukken behandeld hebt en controleer of je de paragrafen ook meegenomen hebt in je samenvatting. Kan je al kort vertellen waar de hoofdstukken en paragrafen over gaan?

Samenvatting controleren
Goede samenvatting

Lees je samenvatting altijd na. Indien je niet kort kan aangeven waar een paragraaf over gaat, dan moet je de samenvatting nogmaals doorlezen. Welke begrippen zijn lastig? Kan je bijvoorbeeld al de 5 opsommingen noemen? Het kan helpen om te bedenken welke vraag gesteld kan worden tijdens je tentamen. Misschien is het de bedoeling dat je de begrippen moet koppelen aan de uitleg of misschien moet je de oorzaak geven nadat je het gevolg weet. Schrijf een overzicht van alle begrippen, opsommingen of onderdelen, onderwerpen en stellingen die in de tekst voorkomen. Neem deze lijst meerdere keren door.

Heb je ondanks deze tips hulp nodig bij een bepaald vak? Bij Studentvoorstudent kan je makkelijk een tutor vinden die jou kan helpen met het maken van een goede samenvatting. Selecteer een onderwerp/vak waarvoor je bijles nodig hebt en bekijk het aanbod van tutoren die jouw kunnen helpen met het leren van een vak. Aan de hand van uitgebreide profielen kun je een keuze maken welke tutor jou kan helpen en het beste bij jouw wensen past.

Bekijk het aanbod

, / 28 april 2021 / door Inge van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?