Eindexamen tips

Eindexamen tips, zo verhoog je de kans van slagen!

De eindexamens beginnen voor veel VMBO-leerlingen al in maart. HAVO en VWO moeten in mei 3 weken gaan knallen om hun diploma te halen. Jaarlijks doen er meer dan 200 duizend middelbare scholieren eindexamen in vakken als Nederlands, Engels en Wiskunde. Nu hoeven eindexamens helemaal niet te zorgen voor extra stress. Met deze eindexamen tips ga jij namelijk lekker genieten van je welverdiende vakantie mét een diploma op zak.

eindexamens

Maak samenvattingen

Samenvattingen maken is een goede manier om de stof onder de knie te krijgen. Je kan als eerste bekijken wat je eigenlijk moet kennen voor je eindexamen, want niet alle informatie komt in het examen voor. Als je gaat samenvatten dan heb je eerst de tekst al globaal gelezen en dan kan je alle belangrijke punten op papier zetten. Schrijf alle belangrijke begrippen en zinnen op en probeer dan in eigen woorden neer te zetten wat het betekent. Probeer ook te letten op opsommingen en modellen en figuren, want er is een grote kans dat die in je examen gevraagd worden. Samenvatten is effectief, want zoals veel leraren zeggen: “Wie schrijft, die blijft!”.

Oefenen, oefenen en oefenen

De meeste tijd die je besteed aan je examens is het oefenen ervan. Veel lessen die je in je laatste jaar volgt bestaan uit het maken van oude examens. Het maken van deze examens is ook niet voor niets. Je kan dan oefenen met het formuleren van de antwoorden, je kan bekijken wat voor een soort vragen er gesteld worden en wat de verdeling van de onderwerpen is. Als je een oud examen maakt, dan kan je ook bijhouden hoeveel tijd je nodig hebt. Veel scholieren zijn gewend om alles uit te schrijven terwijl dit soms helemaal niet nodig is. Je hebt soms niet de tijd om alles te controleren of om een heel A4’tje vol te schrijven met uitleg. Het belangrijkste aan deze eindexamen tip is dus dat de kunst van formuleren is om het kort, maar krachtig te doen. Kijk eens naar het antwoordblad en zoek uit of je antwoord of manier de volgende keer korter zou kunnen. Alle eindexamens zijn te vinden op Examenblad.nl en probeer er zoveel mogelijk te maken.

eindexamen tips

Leer in delen

Vakken als geschiedenis of biologie kunnen veel informatie bevatten en soms weet je niet meer waar je moet beginnen. Probeer niet 1 dag van tevoren te beginnen met het leren van alle tijdvakken of processen. Probeer te kijken hoeveel hoofdstukken er zijn en verdeel die over een aantal weken. Je wil namelijk niet elke dag van 9 tot 9 in de bibliotheek zitten. Je neemt namelijk weinig informatie op als je al uren intensief aan het leren bent. Ga af en toe even met je ouders of vrienden kletsen of speel even een spelletje. Zo krijg je weer een beetje energie om verder te leren en dan voelen die eindexamens ook niet als een gevangenisstraf!

Controleer of je alles hebt

Bij sommige eindexamenvakken mag je hulpmiddelen gebruiken. Je mag namelijk altijd een pen, potlood, liniaal, gum en passer gebruiken. Ook mag je een rekenmachine meenemen en bij wiskunde moet je goed kijken welke grafische rekenmachine je precies nodig hebt. Woordenboeken zijn bij sommige talen ook toegestaan, maak daar dan ook gebruik van. Misschien heb je al die hulpmiddelen niet nodig, maar het is wel handig als je ze in ieder geval hebt want je weet maar nooit! Controleer in de weken van de eindexamens elke dag of je alles bij je hebt. Zo hoef je niet op het laatste moment nog te zoeken naar een pen die het doet. Dit houdt ook in dat je je wekker wat eerder zet en eerder naar school gaat. Je wil namelijk niet te laat zijn voor je eindexamen!

Eindexamen tips

Leer op verschillende manieren

Betrap je jezelf op het feit dat je al drie uur naar je boek aan het staren bent? Je bent echt niet de enige en je hoeft niet de hele dag met je neus in de boeken te zitten. Naast deze eindexamen tips heeft YouTube honderden video’s over examenonderwerpen die jij jou kunnen helpen. Jortgeschiedenis is er voor alle geschiedenisleerlingen, Wiskunjeleren voor wiskunde en Sieger Kooij voor scheikunde. Ook kan je een bepaald onderwerp in typen op Google en hoogst waarschijnlijk krijg je meteen een website met uitleg te zien, let wel op dat de bron hiervan goed is. Daarnaast kan je ook nog altijd met een klasgenoot zitten en elkaars samenvattingen lezen. Je kunt elkaar ook overhoren, want jullie weten zelf tenslotte welke begrippen en onderwerpen lastig zijn. Als je na deze eindexamen tips toch liever examentraining of bijles nodig hebt, dan biedt Studentvoorstudent dit ook aan. Bekijk het aanbod van tutoren die minimaal een 7 hebben gehaald voor het eindexamen en weten hoe het is om in een gymzaal te zitten met andere scholieren.

Bekijk het aanbod

, / 4 maart 2020 / door Inge van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?