Hoe maak ik een goede planning voor tentamens?
Een tentamenperiode gaat vaak gepaard met een deadline voor je projecten en een of meerdere weken vol met tentamens. Het kan dus best lastig zijn om het overzicht te bewaren. Je wilt namelijk niet weer 10 minuten voor de deadline je project uploaden om er last-minute achter te komen dat je internet te langzaam is of dat je iets vergeten bent. Een goede planning is dus erg belangrijk. Met onderstaande tips maak je een topplanning en haal je zonder stress al je tentamens en opdrachten!
Zorg voor overzicht
Veel studenten vergeten om op te schrijven wat ze precies moeten leren. Vaak weet je het wel vaag, maar het is echt belangrijk dat je precies weet wat de stof is. Het is vaak namelijk veel meer dan gedacht. Maak een duidelijk overzicht van alle vakken met bijbehorende stof. Noteer daarna welke vakken prioriteit hebben. Kijk naar welke vakken jij het moeilijkst vindt en welke vakken veel tijd in beslag nemen. Verdeel je taken over het aantal dagen of weken en streep ze af als je ze behandeld hebt. Het overzicht brengt rust, maar kan er ook voor zorgen dat je die zogenaamde druk voelt om echt te gaan leren.
Verdeel je taken
De tip die je waarschijnlijk al honderden keren hebt gehoord, maar nog nooit hebt gevolgd: de stof en projecten verdelen. Niemand is gemaakt om binnen 24 uur een heel boekwerk aan informatie te onthouden. Daarnaast wil je ook niet alles laten afhangen van één dag. Het is namelijk niet de eerste keer dat het internet uitvalt of je erachter komt dat je een belangrijk onderdeel vergeten bent. Als je alles op de laatste dag probeert te doen, dan kunnen deze problemen er wel eens voor zorgen dat je een herkansing hebt. Bereid je goed voor op alle lessen en doe wat er gevraagd wordt. Het is niet erg om een keer onvoorbereid naar de les te gaan, maar probeer alles goed bij te houden.
Gebruik hulpmiddelen
Er zijn genoeg manieren om je taken op te schrijven en een goede planning te maken. Agenda’s zijn er in alle soorten en maten. In een agenda kan je alle tentamendagen en deadlines noteren. Daaromheen kan je natuurlijk leuke activiteiten plannen. Je hoeft namelijk echt geen drie weken op je kamer door te brengen. Ontspanning bevorderd namelijk het leerproces en leren moet geen straf zijn. Als je liever online wil werken, dan is Trello een handige tool. Hierin kan je al je taken kwijt, inclusief datum, omschrijving en checklist. Het voordeel hiervan is dat je jouw planning altijd bij de hand hebt. Daarnaast kun je Excel gebruiken. Het voordeel aan Excel is dat er tabellen en grafieken worden gemaakt op basis van jouw planning. Bekijk in één overzicht hoelang het leren duurt, hoeveel procent je al voltooid hebt en of je daadwerkelijke planning overeenkomt met je geschatte planning. Zo weet je waar je in de toekomst meer tijd voor moet inplannen of waar je tijd overhoudt.
Vraag om hulp
Plannen kan best moeilijk zijn. Durf om hulp te vragen van klasgenoten, vrienden, docenten of je ouders. Vraag aan klasgenoten wanneer zij beginnen met leren of vraag een docent waarmee je het beste kunt beginnen. Misschien plan jij graag in een bullet journal, met een fysieke planner of in je digitale agenda. Alles mag, zolang je niet in tijdnood komt!
Heb je toch iemand nodig die samen met jou naar je planning kan kijken of iemand die jou helpt met een moeilijk vak? Dan biedt Studentvoorstudent de uitkomst door een breed aanbod van kwalitatieve tutoren. De tutoren zijn er voor alle vakken en niveaus. Bekijk direct ons aanbod van tutoren en haal al je tentamens.
Blogs, Studeren / 28 oktober 2020 / door Inge van Studentvoorstudent