Inspiratie voor een feestelijk kerst voorgerecht

Het samenstellen van het kerstmenu is een lastig klus waar vaak veel tijd in gaat zitten. Je wilt ook dit jaar je vrienden en familie weer verrassen met een origineel kerstdiner. Daarom hebben wij voor jou alvast nagedacht over het kerst voorgerecht. Ben jij op zoek naar een klassiek, luxe of feestelijk voorgerecht? Wil jij uitpakken met het hoofdgerecht en het voorgerecht praktisch, maar lekker houden? Of wil jij een heerlijk voorgerecht op tafel zetten dat ook nog eens goed voor de portemonnee is? Wij hebben voor jou vijf verschillende kerst voorgerechten uitgeschreven. Daarmee kun jij een klassiek, luxe, feestelijk, praktisch of goedkoop en natuurlijk het allerbelangrijkst, een heerlijk kerst voorgerecht neerzetten. Ben jij vegetarisch? Klik dan niet meteen weg! Onderstaande voorgerechten zijn namelijk ook vegetarisch te bereiden. Voor iedereen een feestelijk voorgerecht!

Voorgerecht 1. Klassiek kerst voorgerecht

Inspiratie voor een luxe kerst voorgerecht - carpaccio

Een welbekend koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken is carpaccio. Carpaccio bestaat uit dungesneden rauwe rundvlees plakjes met een dressing van olijfolie, dijonmosterd truffelmayonaise of balsamico dressing. Met een topping van kappertjes, pijnboompitten, zongedroogde tomaten, rucola en snippers van Parmezaanse kaas maak je er een feestelijke kerst voorgerecht van.

De bekendste vleessoort voor carpaccio is ossenhaas. Voor de echte vleesliefhebber kun je carpaccio ook serveren met dunne plakjes rosbief of kogelbiefstuk. Door het vlees strak in plasticfolie te verpakken en het vervolgens 1 à 2 uur in de diepvries te leggen, kun je mooie dunne plakken vlees snijden.  Ben jij meer een vis liefhebber? Dan kun je ook zalm of tonijn carpaccio serveren met een dressing van dillesaus. Voor de vegetariërs kun je variëren met groente en fruit, zoals courgette of bieten carpaccio met dijonmosterd.

Tip. Laat iedereen zijn eigen carpaccio samenstellen. Zet zowel dunne plakken vlees, vis (tonijn, zalm) en bieten op tafel met verschillende toppings en dressings. Iedereen kan hierdoor zelf zijn vlees, vis of bieten carpaccio samenstellen. Het is niet alleen superleuk en lekker om je eigen carpaccio te maken, maar zo is er ook voor iedereen wat wils!

Voorgerecht 2. Feestelijk kerst voorgerecht

Het serveren van een garnalencocktail in een mooi glas als kerst voorgerecht is een echt feestje. Het voorgerecht ziet er niet alleen heel mooi en chique uit, maar het is ook nog eens superlekker! Wij raden aan om kleine Hollandse garnaaltjes te gebruiken, ook wel grijze garnalen genoemd. Deze garnalen zijn relatief gezien wat duurder, maar de smaak en structuur is dan ook vele malen beter. Als onderste laag van de cocktail maak je een bedje van kropsla. Voeg hier eventueel fijngesneden komkommer en of bleekselderij aan toe. Vervolgens voeg je de garnalen toe en giet je de zelfgemaakte cocktailsaus erover. Om het helemaal af te maken kun je de garnalencocktail serveren met een garnering van peterselie.

Tip. Voeg eventueel voor de liefhebbers whisky toe aan de cocktailsaus. Ben jij geen vis liefhebber? Dan kun je de garnalen ook achterwegen laten en vervangen door gerookte kipfilet. Voor de vegetariër kan de garnalencocktail worden geserveerd met een gekookt ei in plaats van garnalen. Voeg er eventueel nog wat appelstukjes aan toe voor de smaak. Zo heb je een heerlijk, mooi en feestelijk voorgerecht.

Voorgerecht 3. Luxe kerst voorgerecht

Kerst voorgerecht tartaarWil jij helemaal uitpakken met een luxe kerst voorgerecht? Dan is steak tartaar een geweldig luxe gerecht om je gasten en familie aangenaam te verrassen. Het is een voorgerecht voor de echte vleesliefhebbers. De een houdt ervan, de andere moet niet aan het idee van rauw vlees en een rauw ei denken.

Steak tartaar is gemalen biefstuk (bijvoorbeeld gerijpt staartstuk van het rund) dat rauw wordt gegeten. Het fijngehakte vlees breng je op smaak met sjalotten, augurken, kappertjes, dijonmosterd en fijne kruiden, zoals bladpeterselie. Eventueel kan er ook tabasco en citroensap aan toegevoegd worden. Natuurlijk moet het belangrijkste van de steak tartaar niet worden vergeten: het ei. Een vers op kamertempratuur ei wordt gescheiden van het eiwit, waarna de eidooier op de steak tartaar wordt geserveerd.

Tip. Niet iedereen is liefhebber van rauw vlees en een rauw ei. Aan zwangere, jongeren onder de 12 jaar en mensen die behoren tot de risicogroep raden wij het niet aan steak tartaar te serveren. Een vegetarische variant op de steak tartaar is de tomaten tartaar. Kalamata’s, kappertjes en zongedroogde tomaten zorgen daarbij voor een heerlijke smaakexplosie.

Voorgerecht 4. Goedkoop voorgerecht

Toaststerren gevuld met roomkaas is een heerlijk gerecht om je kerstdiner mee te starten. Naast dat het erg lekker is en het er feestelijk uitziet, is het ook nog eens goedkoop. Met een ster uitsteekvorm van 6 cm steek je sterren uit wit brood. Uit de helft van de sterren steek je in het midden een kleine ster uit. Nadat de sterren uit het brood zijn gestoken, bak je de sterren in een koekenplan goudbruin, zodat de sterren vervolgens gevuld kunnen worden. Vul de helft van de sterren met een mengsel van roomkaas naturel en tomaten tapenade. De andere helft van de sterren kan worden gevuld met roomkaas kruiden. Maak de toaststerren met de roomkaas tapenade af met een garnering van een partje tomaat en basilicum. De toastster met roomkaas kun je leuk versieren met bieslook.

Tip. Gooi de kleine sterretjes niet weg! Dat is zonde en ook hiervan kun jij nog wat lekkers maken. Beleg de kleine sterretjes met bijvoorbeeld parmaham en stapel vervolgens de twee kleine sterretjes op elkaar door middel van een cocktailprikker.

Voorgerecht 5. Praktisch voorgerecht

Kerst voorgerecht pompoensoep Het kerstdiner serveren brengt vaak veel stress met zich mee. Om het jezelf makkelijker te maken kun je starten met een soepje als voorgerecht. Soep is niet alleen heel erg lekker en warm voor op de koude feestdagen, maar ook nog eens heel praktisch. De dag voor kerst kan de soep worden gemaakt en op het moment suprême hoef je de soep alleen nog maar op te warmen!

Ga jij voor een lekkere soepje als kerst voorgerecht? Denk dan bijvoorbeeld aan paprikasoep, paddenstoelensoep, uiensoep, gegrilde paprikasoep met courgette of een pompoensoep. Maak het voorgerecht helemaal af met een garnering van basilicum of serveer de soep met bladerdeegsterretjes.

Tip. Maak de soep vegetarisch, zodat iedereen kan genieten van de soep. Daarbij scheelt het jou ook nog een hele boel tijd om niet twee verschillende soorten soepen te maken!

Wij hopen dat jij met bovenstaande voorgerechten en tips inspiratie hebt opgedaan voor het voorgerecht op jouw kerstmenu. Mocht je naast een feestelijk menu ook zelf willen shinen in een feestelijke outfit? Dan geven wij je ook met veel plezier tips voor het scoren van de leukste kerstkleding. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Ik wil tips voor leuke kerstkleding

, / 24 november 2021 / door Lotte van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?