literatuuronderzoek

Hoe doe je literatuuronderzoek?

Geen onderzoek is compleet zonder een uitgebreid literatuuronderzoek. Nu kan het best lastig zijn om informatie te vinden dat je onderzoek onderbouwt terwijl er genoeg wetenschappelijke onderzoeken zijn. Jouw school heeft vast een pagina met een overzicht van relevante databases. Sommige kunnen alleen op school gebruikt worden en andere zijn ook vanuit huis beschikbaar. Toch kan het lastig zijn om goede bronnen te vinden of wegwijs te worden uit die databases. Waar vind je al die informatie en hoe doe je een literatuuronderzoek?
Google Scholar

Dit is een van de bekendste zoekmethodes onder scholieren en studenten. Via Google Scholar vind je veel wetenschappelijke artikelen. Zoek artikelen waar je de titel van weet of bekijk verschillende verwijzingen en citaties van artikelen. Gebruik de internetverbinding vanuit school zodat je meer toegang hebt tot artikelen en publicaties.

TedTalkliteratuuronderzoek

Je kent TedTalk waarschijnlijk wel van de verschillende talks over allerlei onderwerpen. Ted heeft meer dan duizend verschillende sprekers over de hele wereld die je kunnen informeren of inspireren. Je kan makkelijk zoeken op een domein en taal en er zijn zelfs video-playlists gemaakt per onderwerp. Daarnaast kan je ook een profiel aan maken en dan krijg je soortgelijke video’s te zien. Wel zo handig tijdens je scriptie of literatuuronderzoek. Heb je echt geen tijd om de video’s te bekijken? Lees dan de transcript van de video en bekijk de reading list voor extra informatie. Daarnaast kan je de footnotes gebruiken om je onderzoek verder te ondersteunen. Je hoeft niet altijd zelf je bronnen te verzamelen. Daarnaast kan je ook kijken of de spreker zelf publicaties hebben gemaakt.

JSTOR

In deze digitale bibliotheek kan je boeken, tijdschriften en andere publicaties vinden. Daarnaast kunnen ze je tekst analyseren en vanuit daar relevante stukken voorstellen. Je kan hier ook per onderwerp zoeken en dan hoef je niet zelf zoekwoorden in te typen.

COMPANY.INFOliteratuuronderzoek

Heb je informatie nodig over een bedrijf of wil je de jaarrekeningen inzien? BijĀ COMPANY.INFO kan je alle KVK gegevens opvragen. Deze informatie kan handig zijn voor een bronnen onderzoek naar bedrijven en concurrenten. Moet je voor de gegevens betalen? Kijk dan even bij je school of ze dit voor jou betalen. Vaak kan de mediatheek dit voor je doen.

PubMed

Als je een bronnen onderzoek uitvoert voor een biomedische studie of als je life science tijdschriften zoekt, dan kan je bij PubMed terecht. Je kan vanuit school vaak toegang krijgen tot de artikelen of klik op de full text links rechtsbovenin.

Web of Knowledge

Voor artikelen, citaties, reviews en publicaties kan je terecht bijĀ Web of Knowledge. Ook hier kan je vaak inloggen met je schoolaccount.

Statline van CBSliteratuuronderzoek

Heb jij cijfers nodig over Nederland dan is Statline van CBS een uitkomst. Je kan hier cijfers over bevolkingsaantallen, gezondheid en economie vinden. Er zijn verschillende thema’s en data te vinden. Daarnaast kan je ook meteen grafieken van de data laten maken.

Literatuurverwijzing

Heb je nou een bron gevonden, maar heb je nog meer informatie nodig? Kijk dan in de literatuurlijst. Misschien kan je die bronnen ook weer gebruiken en verwerken. De auteur heeft namelijk ook gezocht naar goede literatuur en daar kan jij weer een voordeel uithalen!

 

, / 3 februari 2021 / door Melle van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?