Mindfulness voor studenten

Studeren kan heel veel stress opleveren. Je leeft misschien wel van toets naar toets zonder dat je echt kan genieten van je studententijd. Of misschien heb je het gevoel dat je geen rust hebt door alle verplichtingen. Bij mindfulness richt je je eigenlijk op alles wat nu gebeurt in plaats van in de toekomst. Onbewust kan je steeds denken aan de dingen die je nog moet doen, zoals de boodschappen, een feestje of een opdracht afmaken. Door deze manier van denken ervaar je vaak stress, slaap je vaak slecht, heb je misschien last van concentratieproblemen of je zelfbeeld is erg laag. Mindfulness voor studenten kan die problemen verhelpen, maar zorgt ook voor productiviteit en geluk. Er zijn verschillende manieren om mindfulness toe te passen als student.

Mindfulness

Noodplan maken

Je moet jezelf heel goed kennen en willen werken aan jezelf. Wat zorgt ervoor dat je energie krijgt? Welke signalen geven aan dat je je minder goed voelt en hoe zorg je ervoor dat je kan ontspannen? Schrijf voor jezelf op welke activiteiten ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit. Ben je er niet helemaal bij tijdens de les als je nog veel te doen hebt? Zodra je weet waar de problemen zitten, kan je je activiteiten aan passen. Dat is je start van mindfulness.

 

Mindfulness

Boeken

Als beginner is het handig om boeken over meditatie en mindfulness te lezen. Het klinkt voor de meeste mensen namelijk vaag terwijl het jou misschien echt kan helpen. Mindfulness kan namelijk een eerste stap zijn richting geluk, goede nachtrust en minder lichamelijke klachten. Lees bijvoorbeeld “De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt” van Haemin Sunim of “master your mindset” van Michael Pilarczyk. Zoek een rustig plekje op en neem de tijd om het boek te lezen. Dit kan misschien de eerste stap zijn richting mindfulness. Zet je telefoon op stil en leg hem weg en voel zelf aan wanneer je wil stoppen met lezen.

Mindfulness

Stil staan

10 minuten helemaal niks doen is bijna onmogelijk. Toch kunnen die 10 minuten op een dag erg waardevol zijn om alles los te laten. Geen telefoon gebruiken, geen boek lezen, niet eten en niet praten. Neem een stap terug en kijk wat er allemaal is gebeurd en wat er nog gaat komen. Probeer je emoties te laten gaan en huil als je dat wil. Probeer nergens op te focussen, maar laat het gewoon allemaal even gaan. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Dit stil staan kan ook door meditatie.

 

MeditatieMindfulness

Bij meditatie leer je vooral hoe je je moet focussen op alles wat er op dat moment gebeurt en dat het niet erg is als je gedachten de overhand nemen. Hoe vaker je mediteert, hoe minder snel je gedachtes gaan afdwalen. Mediteren kan best wel lastig zijn en vreemd voelen. Zorg ervoor dat je elke dag op hetzelfde moment gaat mediteren. Misschien doe je dit meteen nadat je wakker wordt of net na het eten. Daarnaast is een rustige plek ook noodzakelijk en een stoel of bank waar je relaxed op kan zitten. Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken voor meditatie, maar er zijn ook op YouTube genoeg video’s waarin je geholpen wordt. Je kan bijvoorbeeld 5 minuten naar een kaars kijken of letten op je ademhaling. Zoek uit waar jij je fijn bij voelt, want jij voelt namelijk wanneer je minder gespannen bent.

 

 

 

, , / 25 februari 2021 / door Inge van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?