Uitstelgedrag aanpakken

Uitstelgedrag aanpakken?

Uitstelgedrag wie herkent het niet? Je hebt besloten om nu toch echt te gaan leren voor je toetsen of examens, maar dan ga je toch nog even je social media checken. En eigenlijk wil je ook nog een stukje van je favoriete serie kijken… Geen zorgen, je bent niet de enige die last heeft van procrastinatie; het vrijwillig uitstellen van taken waarvan je weet dat dit leidt tot negatieve gevolgen, zoals stress. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de studenten last heeft van studieontwijkend gedrag. Het is dan ook niet raar dat ‘soggen’ tegenwoordig een veel gebruikt werkwoord is onder studenten.

Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van uitstelgedrag? Belangrijker nog, hoe pak je studieontwijkend gedrag aan? En wat zijn de beste tips tegen uitstellen? Studentvoorstudent helpt jou met deze blog van het ‘soggen’ af!

De oorzaken van uitstelgedrag

Oorzaken uitstelgedragAls je erover nadenkt is uitstellen eigenlijk heel vreemd. Je hebt je voorgenomen om heel hard aan je school/studie te werken, maar uiteindelijk heb je weinig tot niets gedaan! Je laat je continu afleiden en blijft allerlei dingen tussendoor doen. Er zijn een aantal oorzaken die vaak in verband worden gebracht met procrastinatie. Een van de oorzaken is faalangst. Als gevolg van faalangst vertonen sommige studenten studieontwijkend gedrag. Met de gedachte: als je niks doet, kun je ook niets fout doen. Door het ophouden met het uitvoeren van taken zal het resultaat hier ook onder leiden. Procrastinatie komt voort uit angst voor confronterende emoties. We vinden het vaak moeilijk om ons humeur of onze emoties die we aan een taak associëren te baas te blijven. Uitstelgedrag heeft dus niks te maken met tijdmanaging, maar ontstaat uit emotieregulatie problemen.

Andere oorzaken van uitstelgedrag zijn:

  • Druk doen of druk zijn zorgt ervoor dat je taken uitstelt.
  • Gebrek aan overzicht.
  • Gebrek aan motivatie en interesse.
  • Gebrek aan zelfdiscipline.
  • Afleidingen en onderbrekingen.
  • Ervan overtuigd zijn dat je beter onder druk kunt werken.

Wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag

  • Slecht voor je gezondheid en ontwikkeling. 
    Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat uitstellen slecht is voor je gezondheid en je ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat hetgeen wat gedaan moet worden op het laatste moment wordt afgeraffeld. Het vertonen van studieontwijkend gedrag heeft als gevolg dat je een hoop stress ervaart en stress is slecht voor de gezondheid. Procrastinatie kan ook een patroon worden, met als gevolg dat jij zelfs gezond gedrag gaat uitstellen! Lees hier meer over stress onder scholieren en vindt de tips om jouw stress te verminderen.
  • Energievreter.
    Door continu achter de feiten aan te lopen, creëer je veel onrust in je lichaam. Het uitstelgedrag zorgt ervoor dat je onrustig en gestrest raakt. Onrust in je hoofd kost veel energie. Alles lijkt lastiger dan normaal. Lukt het niet om de rust in je lichaam te creëren? Dan kan de onrust op den duur zelfs leiden tot oververmoeidheid, slaapproblemen en concentratiegebrek. En in het ergste geval kan het zelfs leiden tot een burn-out.
  • Het kost tijd.
    Iedereen stelt wel eens zijn schoolwerk uit. Dat hoort erbij. Belangrijk is wel om je te realiseren dat uitstelgedrag jou ook iets kost. Het uitstellen van jouw schoolwerk levert namelijk geen tijd op, het kost juist alleen maar tijd. Stel jij jouw leerwerk wel eens uit? Dan moet je jezelf continu opnieuw verdiepen in de stof en dit kost alleen maar tijd.

Tips om uitstelgedrag aan te pakken!

Wat kun jij concreet doen om studieontwijkend gedrag aan te pakken? Studentvoorstudent heeft 6 tips voor jou om ‘soggen’ tegen te gaan.

Uitstelgedrag oorzaak stress

Tip 1. Creëer overzicht
Er zijn verschillende manieren waarop jij voor jezelf overzicht kunt creëren om uitstelgedrag tegen te gaan. Begin met het maken van een to-do lijst. Met behulp van een to-do lijst krijg jij overzicht van de taken die moeten gebeuren. Een andere manier om overzicht te creëren is met behulp van sticky-notes. Schrijf elke dag de taken die je wilt uitvoeren op sticky-notes. Vervolgens hang je de sticky-notes op plekken waar jij vaak langsloopt, zoals een spiegel of een deur. Je creëert hiermee niet alleen overzicht, maar de sticky-notes werken ook als een reminder. Tot slot kun je ook gebruik maken van de Studentvoorstudent-planner om efficiënt en overzichtelijk te werk te gaan. Lees meer over de Studentvoorstudent-planner en download de weekplanner gratis!

Tip 2. Definieer grote taken altijd in kleine opeenvolgende acties
Het brein heeft een voorkeur voor kleine en gemakkelijke taken. Heb je een grote schoolopdracht of een belangrijk tentamen waar jij veel voor moet leren? Probeer dan de taak in kleinere stukken op te delen. In plaats van het leren van een heel hoofdstuk, begin je met het leren van een aantal paragrafen. Heb je een kleinere taak afgerond? Beloon jezelf dan ook! Door het werk in kleinere taken op te delen krijg jij meer overzicht en motivatie om aan de slag te gaan.

Tip 3. Werk met de Pomodoro techniek
De Pomodoro methode is een techniek die werkt met 4 tijdsblokken van 25 minuten. Na 25 minuten te hebben gestudeerd neem je een pauze van 5 minuten. Heb jij de techniek 4 keer herhaald? Neem dan een grote pauze van 30 à 45 minuten. De techniek wordt herhaald totdat jouw takenlijst is afgerond. De Pomodoro methode zorgt ervoor dat het brein makkelijker informatie kan filteren en opnemen. Het verbetert jouw concentratie en time-management. Je kunt slimmer omgaan met afleidingen en het voorkomt uitstelgedrag.

Uitstelgedrag - ochtend mensTip 4. Creëer zo min mogelijk afleiding om je heen
Om productief te werk te kunnen gaan is het belangrijk om in een rustige omgeving te zijn die voor zo min mogelijk afleiding zorgt. Begin door jouw werkomgeving op te ruimen, dit zorgt voor rust en kalmte. Zet je mobiel uit of op stil. Vind je je mobiel helemaal uitzetten niet zo’n fijn idee? Maak dan gebruik van handige extensies voor webbrowsers die sites zoals Facebook en Instagram blokkeren. Om geluid van buitenaf te dempen, kun je gebruik maken van geluidsdichte oordoppen. Werk je beter met muziek op de achtergrond? Bekijk dan de reel op het Instagram account van Studentvoorstudent met de beste Spotify afspeellijsten om je beter te concentreren.

Tip 5. Hou rekening met jouw eigen bioritme
Weet je op welke moment van de dag jij het meest productiefst bent? Hou hier dan rekening mee. Ben je een ochtendmens? Start de dag door te beginnen met de moeilijke taken. Heb je meer energie in de avond? Begin jouw dag met eenvoudige taken en doe de taken die meer energie en concentratie vereisen later op de middag. Het is slim om je dag zo in te plannen dat je de belangrijkste taken uitvoert op het moment dat jij de meeste energie hebt en het alertst bent.

Tip 6. Bijles via Studentvoorstudent
Start met het volgen van bijles om uitstelgedrag te voorkomen. Door het nemen van bijles word je verplicht om aan school/studie te werken. Bijles creëert ook zelfdiscipline en overzicht; je weet precies aan welke onderwerpen jij nog moet werken. Studentvoorstudent geeft jou de mogelijkheid om via ons platform een student te vinden die jou graag bijles geeft. De studenten hebben het betreffende vak afgerond met minstens een 7 en zijn door heel Nederland beschikbaar. Bekijk het aanbod van de studenten, maak gratis kennis via de chatfunctie en boek jouw ideale tutor. Zo hoef je niet alleen te strijden, maar ga je samen aan de slag. Dit zorgt ervoor dat jij minder snel afgeleid raakt. Het openstaan voor een tutor is de eerste stap om iets te doen aan jouw uitstelgedrag! Maak een einde aan het ‘soggen’ en vind via de button hieronder welke tutoren bij jou in de buurt beschikbaar zijn.

Ik ga mijn uitstelgedrag aanpakken!

, , / 22 oktober 2021 / door Lotte van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?