Een studentenvereniging: alles wat je erover wil weten
Je hebt er vast wel eens van gehoord: de studentenvereniging. Wanneer je studeert of gaat studeren kun je er bijna niet omheen. Want of je nu lid wordt of niet, de verhalen over deze verenigingen krijg je regelmatig te horen. Maar hoe gaat het er bij zo’n studentenvereniging aan toe? En wat is eigenlijk een dispuut, sociëteit of lustrum? De antwoorden vind je in deze blog! Ook lichten we enkele verenigingen uit vijf studentensteden voor je uit. Lees dus verder voor álles wat je wil weten over studentenverenigingen.
Wat is een studentenvereniging
Een studentenvereniging is een vereniging waarbij studenten samenkomen om borrels en andere activiteiten te ondernemen. De leden van zo’n vereniging zijn allemaal student of zijn dit geweest. Het bestuur, dat de dagelijkse leiding heeft over de vereniging, bestaat ook volledig uit studenten. Iedere student die studeert aan een hbo of universiteit kan lid worden van een vereniging. Er zijn verschillende soorten studentenverenigingen:
- Studentengezelligheidsvereniging: het meest bekende soort. Hierbij speelt het sociale aspect de belangrijkste rol.
- Studentensportvereniging: hierbij beoefenen de leden dezelfde sport. Dit varieert van roeien tot aan rugby en van badminton tot aan basketbal.
- Studentenvereniging met een thema of principe: bij deze verenigingen staat bijvoorbeeld politiek, religie of filosofie centraal.
Ook is het belangrijk om te weten dat een studentenvereniging iets anders is dan een studievereniging. Het verschil tussen een studentenvereniging en studievereniging zit hem in het doel en de leden. Bij een studentenvereniging staat gezelligheid centraal en kunnen studenten van alle studies lid worden. Bij een studievereniging worden de sociale activiteiten aangevuld met activiteiten rondom de studie denk bijvoorbeeld aan een lezing. Ook word je van een studievereniging pas lid als je de betreffende studie volgt. Daarnaast is een studievereniging meer gericht op één of enkele studies.
Bij zowel een studenten- als studievereniging maak je vaak vrienden die je je hele leven nog behoudt. Studentenverenigingen staan over het algemeen meer bekend om het traditionele karakter met veel verplichtingen. Zo hebben veel verenigingen een aanwezigheidsplicht. Wel zijn er steeds meer verenigingen die een stuk vrijblijvender zijn.
Begrijp de studentenvereniging met de volgende begrippen
Bij een studentenvereniging horen verschillende woorden die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord. Deze termen zijn goed om te kennen, want ze zullen vaak terugkomen wanneer je bij een vereniging gaat. Hieronder staan de belangrijkste begrippen voor je uitgelegd.
Wat is een sociëteit?
Een sociëteit is het gebouw waarin een studentenvereniging gevestigd is. Dit is dus echt de thuisbasis van de vereniging. Hier vinden voornamelijk borrels, feesten en vergaderingen plaats. In een sociëteit vind je in de meeste gevallen ruimtes als een bar, keuken en vergaderzaal. Een veelgebruikte afkorting voor sociëteit is ‘soos’.
Wat is een dispuut?
Een dispuut is een club binnen een studentenvereniging, maar in sommige gevallen is een dispuut zelfs volledig onafhankelijk van een vereniging. In een dispuut zitten studenten uit verschillende leerjaren, er is dus sprake van een verticale structuur. Je kunt vaak niet zomaar lid worden. Bij veel disputen moet je namelijk gevraagd worden door een lid van het dispuut. Ieder dispuut heeft een eigenhuis en een aparte ontgroening.
Wat is een jaarclub?
Een jaarclub bestaat uit een groep studenten die in hetzelfde jaar lid zijn geworden van de studentenvereniging. Jaarclubs worden gevormd tijdens de ontgroening en het overgrote deel hiervan varieert van vijf tot twintig leden. In de meeste gevallen is er ook sprake van ongemengde jaarclubs. Dit wil zeggen dat jongens en meiden hun eigen jaarclub hebben. Leden van een jaarclub komen regelmatig bijeen om te eten, borrelen of feesten.
Wat is een corps?
Een corps (spreek uit als ‘koor’) is van oudsher de oudste studentenvereniging van een studentenstad. Er zijn acht traditionele corpora in Nederland. Deze komen uit Amsterdam, Leiden, Groningen, Utrecht (2), Wageningen, Rotterdam en Delft. In de Algemene Senaten Vergadering (ASV) zijn deze corpora samengekomen. In onder andere Nijmegen, Zwolle en Tilburg zijn er ook studentenverenigingen die zichzelf corps noemen, maar deze zijn niet door de ASV erkend.
Wat is een lustrum?
Een lustrum is de viering van een vijfjarig bestaan van de studentenvereniging. Iedere vijf jaar wordt het lustrum gevierd, en hierbij wordt gesproken van het eerste lustrum, tweede lustrum, derde lustrum, enzovoort. Het lustrum wordt meestal gevierd met een of meerdere feestweken.
Wat is een commissie?
Een commissie is een groep studenten die binnen de studentenvereniging een specifieke taak heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld commissies die borrels, reizen of de ontgroening organiseren. Ook zijn er bij veel studentenverenigingen commissies die verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid of de verenigingskas.
Wat is een ontgroening?
Een ontgroening is een beproeving die je als potentieel nieuw lid van een studentenvereniging moet doorstaan. Nadat je de ontgroening hebt ondergaan kun je officieel worden ingewijd als nieuw lid. Bij een ontgroening vervul je het grootste deel van de tijd opdrachten die ouderejaars je geven. Deze kun je soms als heftig ervaren, maar na enkele incidenten en ongelukken zijn er inmiddels bij iedere vereniging regels opgesteld. Uiteindelijk is de bedoeling van een ontgroening dat je andere studenten leert kennen en een band met ze krijgt. Ook vorm je tijdens de ontgroening een jaarclub. Een ontgroening duurt meestal een week of langer.
Wat is een KMT?
Wordt door de leden ook wel ‘de Club’ genoemd. KMT staat voor kennismakingstijd. Dit is een ander woord voor ontgroening. Tijdens een KMT moet je als potentieel nieuw lid van de studentenvereniging verschillende opdrachten uitvoeren. Nadat je de kennismakingstijd hebt volbracht kun je officieel toetreden als lid. Het belangrijkste doel van een kennismakingstijd is dat je medestudenten leert kennen en een band met ze opbouwt.
Wat is gemengd en ongemengd?
De begrippen gemengd en ongemengd gaan over de verdeling van jongens en meiden binnen een studentenvereniging. De meeste studentenverenigingen zijn gemengd. Dit betekent dat je er zowel als jongen als meisje lid van kan zijn en lid van kan worden. Een jaarclub is meestal juist ongemengd. Bijna iedere jaarclub bestaat dus uit leden van hetzelfde geslacht. Disputen kunnen zowel gemengd als ongemengd zijn.
Wat is verticaal en horizontaal?
Binnen een studentenvereniging spreek je van een verticale structuur wanneer leden afkomstig zijn uit verschillende studiejaren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een dispuut. Wanneer leden allemaal uit hetzelfde studiejaar komen, zoals bij een jaarclub, is er sprake van een horizontale structuur.
Studentenverenigingen Amsterdam
In Amsterdam zijn er veel studentenverenigingen. Dat is ook niet vreemd met meer dan honderdduizend studenten in de stad. In de hoofdstad vind je met het A.S.C. / A.V.S.V ook direct de grootste studentenvereniging van Nederland. De afkorting van het A.S.C. / A.V.S.V staat voor het Amsterdamsche Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging. Deze vereniging heeft ongeveer 2.700 leden. Je ziet het wellicht al aan de naam, maar deze vereniging bestaat uit een fusie tussen twee studentenverenigingen. Het A.S.C. / A.V.S.V was dankzij deze fusie de eerste gemengde studentenvereniging van Nederland.
Na het A.S.C. / A.V.S.V is de A.A.S.R Skøll met ruim duizend leden de grootste vereniging van Amsterdam. De afkorting A.A.S.R. staat voor de Algemene Amsterdamse Studenten Roeivereniging. Bij deze vereniging staat roeien dus centraal, maar mede dankzij de grote sociëteit aan de Amstel is er ook absoluut veel gezelligheid.
Studentenverenigingen Groningen
In Groningen is de misschien wel bekendste studentenvereniging van Nederland gevestigd. G.S.C. Vindicat atque Polit, vaak simpelweg Vindicat genoemd, heeft meer dan tweeduizend leden en is de oudste vereniging van het land. Ondanks enkele incidenten die het nieuws haalden staat Vindicat vooral bekend om de leuke borrels, feesten en vele vriendschappen.
Vindicat is niet de grootste vereniging van Groningen, die titel behoort namelijk tot de R.K.S.V. Albertus Magnus. Met meer dan 2.400 leden is Albertus Magnus qua grootte direct ook de tweede studentenvereniging van het land. De sociëteit ‘Eigen Huis’ ligt in het centrum van Groningen en is zelfs een rijksmonument.
Studentenverenigingen Nijmegen
Wanneer je in Nijmegen studeert kun je onder andere terecht bij de N.S.V. Ovum Novum. N.S.V. staat voor Nijmeegse Studentenvereniging. Deze jonge vereniging is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste studentenverenigingen van Nijmegen. De ruim zevenhonderd leden komen regelmatig samen in sociëteit ‘de Kelder’.
De N.S.V. Carolus Magnus is samen met Ovum Novum de grootste vereniging van Nijmegen. Carolus Magnus is wat traditioneler dan ‘Ovum’, dus je zult hier wat meer regels tegengekomen. Wel vindt Carolus Magnus het belangrijk dat iedere student welkom is én zich welkom voelt.
Studentenverenigingen Leiden
Leiden is een echte studentenstad. Er zijn dan ook meerdere grote studentenverenigingen in Leiden gevestigd. De grootste hiervan is de L.S.V. Minerva. Deze vereniging heeft meer dan 2.400 leden. In het verleden zijn onder andere Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix lid geweest van deze traditionele vereniging. In Sociëteit ‘Minerva’ komen de leden van Minerva regelmatig samen.
Naast Minerva speelt ook de Leidse Vereniging Voor Studenten Augustinus, ofwel de L.V.V.S. Augustinus, een grote rol in het Leidse verenigingsleven. Augustinus is gevestigd in een monumentale sociëteit genaamd ‘Eigen Huis’. Voor de circa 1.900 leden is dit hun vaste thuisbasis.
Qua studentenverenigingen is er in Leiden meer dan genoeg keuze. Naast Minerva en Augustinus is ook de A.L.S.V. Quintus een toonaangevende studentenvereniging in de Sleutelstad. De Algemene Leidse Studentenvereniging Quintus heeft meer dan 1.400 leden. In sociëteit ‘Quintus’ zijn er natuurlijk regelmatig borrels en feesten. Ook kun je er van maandag tot en met donderdag eten in het eigen restaurant. Zelfs als je géén lid bent!
Niet alleen Minerva, Augustinus en Quintus zijn bekende verenigingen in Leiden. Ook SSR-Leiden en de V.S.L. Catena zijn absoluut het vermelden waard. Deze verenigingen zijn minder traditioneel en hebben dus ook minder verplichtingen.
Studentenverenigingen Utrecht
Wanneer je als student voor Utrecht kiest, zit je altijd goed. Er zijn namelijk vier studentenverenigingen met meer dan duizend leden in de stad gevestigd. Ook zijn er natuurlijk verschillende kleinere verenigingen in Utrecht te vinden. We lichten de grootste vier Utrechtse verenigingen voor je uit.
We beginnen met de allergrootste studentenvereniging in Utrecht: C.S. Veritas. De volledige naam hiervan luidt: Collegium Studiosorum Veritas. De thuisbasis van de ruim 1.800 leden is sociëteit ‘Eigen Huis’ in het centrum van Utrecht.
Met 1.300 leden is de U.V.S.V. / N.V.V.S.U. qua ledenaantal de tweede studentenvereniging van Utrecht. De naam verraad het misschien al, maar de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging / Nieuwe Vereniging van Vrouwelijke Studenten te Utrecht is alleen bedoeld voor vrouwen. Dit is de enige studentenvereniging in Nederland waarbij dit nog het geval is. Sociëteit ‘Hestia’ w
Ook het Utrechtsch Studenten Corps, afgekort USC, is een bijzondere vereniging. Het USC is namelijk juist niét bedoeld voor vrouwen. Deze vereniging is de enige in Nederland die alleen mannelijke leden kent. Wel zijn er goede banden met de U.V.S.V. / N.V.V.S.U. Zo is er bijvoorbeeld een gezamenlijk verenigingsblad. Naast sociëteit ‘PHRM’ heeft het USC ook een eigen discotheek, genaamd Woolloomooloo.
Unitas Studiosorum Rheno-Traiectina, ook wel Unitas S.R. of U.S.R., is met ongeveer duizend leden een van de groterestudentenverenigingen van Utrecht. De vereniging is al sinds 1919 gehuisvest in sociëteit ‘Symposion’, in hartje Utrecht.
De keuze is reuze
Je hebt het vast al door, maar de keuze wat betreft studentenverenigingen is enorm. In iedere studentenstad vind je namelijk gegarandeerd meerdere verenigingen. Wanneer je graag wil aansluiten bij zo’n studentenvereniging kun je daarom zelf kiezen welke vereniging het beste bij je past. Twijfel je nog over de studentenstad waar je wil gaan studeren? Lees dan eens onze blog over studentensteden. Die helpt je alvast een beetje op weg!
Ik wil meer weten over studentensteden
Blogs, Studeren, Op kamers, Studentenleven / 4 februari 2022 / door Lars