Sinterklaas dobbelspel - Studentvoorstudent

Het Sinterklaas dobbelspel

Voor veel gezinnen, families en vriendengroepen is het een traditie waar ze elk jaar in december niet omheen kunnen: het Sinterklaas dobbelspel. Het is hét Sinterklaas spel waarbij er wordt gestreden om de tofste cadeaus en waarbij je ondertussen de vreselijkste of grappigste cadeaus aan je vrienden of familie probeert door te geven. Het dobbelspel staat ook wel bekend als het spel dat op pakjesavond veel plezier en hilarische momenten met zich meebrengt. Om je geheugen weer even op te frissen én omdat de regels nodig zijn om het spel te spelen, hebben wij voor jou de spelregels van het Sinterklaas dobbelspel uitgeschreven. Alvast heel veel dobbelplezier op pakjesavond met het leukste en grappigste Sinterklaas spel!

Het recept voor het perfecte Sinterklaas dobbelspel

Sinterklaas dobbelspel - dobbelstenen

 • Goed gezelschap.
 • Per persoon 3 leuke Sinterklaas cadeaus.
  Elke deelnemer koopt 3 cadeaus van maximaal 5 euro (een ander bedrag kan natuurlijk ook). Lees hier meer over handige gadgets voor studenten als inspiratie voor cadeaus.
 • Een grote dobbelsteen.
  Deze dobbelsteen is onder andere te koop bij Bol.com. Rond de feestdagen ligt de grote dobbelsteen ook vaak bij de Action in de schappen.
 • Kookwekker of een timer op de mobiele telefoon.
 • Spelregels van het Sinterklaas dobbelspel.
  In deze blog worden de spelregels uitgelegd. De spelregels van het dobbelspel kunnen onderaan de blog worden gedownload, zodat je deze kunt printen.
 • Snoepgoed en drankjes.
  Een Sinterklaas spel is natuurlijk niet compleet zonder kruidnoten, taaitaai, chocoladeletters, schuimsnoep en lekkere drankjes.

Hoe werkt het Sinterklaas dobbelspel?

Het dobbelspel speel je in twee rondes. De eerste ronde eindigt wanneer alle cadeaus zijn verdeeld en de stapel op is. En ja, dit kan best even duren. Net op het moment dat je helemaal happy bent met jouw buit, kan de situatie met één gooi weer veranderen. Een tip voor je eigen gemoedstoestand; hecht je in de eerste ronde niet al te veel aan je cadeaus. Voordat je het weet wordt in ronde twee jouw favoriete cadeau afgepakt.

Nadat de eerste ronde is afgelopen begint ronde twee. In de tweede ronde van het dobbelspel wordt de wekker op 30 á 45 minuten gezet. De nummers op de dobbelsteen hebben nu een andere betekenis en het is jouw taak om de beste cadeaus binnen te halen. Gaat de wekker af? Dan is het spel afgelopen en weet jij met welke cadeaus je dit jaar naar huis gaat!

Spelregels Sinterklaas dobbelspel: ronde 1Sinterklaas dobbelspel - ronde 1

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen kan het Sinterklaas spel beginnen! De jongste speler mag beginnen met dobbelen, daarna speel je met de klok mee. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan wat je moet doen. Ronde één eindigt als alle pakjes onder de spelers verdeeld zijn en de stapel dus leeg is.

1: Pak één cadeau van de stapel. Maar let op, pak het nog niet uit!
2: Iedereen geeft al zijn cadeaus door naar rechts.
3: Pak één cadeau van de stapel en geef het aan een van de spelers.
4: Iedereen geeft één cadeau door naar links.
5: Leg één cadeau terug op de stapel.
6: Pak één cadeau van de stapel en pak dit uit.

Spelregels Sinterklaas dobbelspel: ronde 2

Sinterklaas dobbelspel - ronde 2Zijn alle cadeaus verdeeld onder de spelers en is de stapel leeg? Dan begint ronde twee van het dobbelspel. Voordat deze ronde begint, mag iedereen alle cadeaus die hij of zij bezit openen. Dus… scheuren maar! Tip, houd een rondje waarin iedereen laat zien welke cadeaus hij of zij heeft, zodat iedereen weet om welke cadeaus er gestreden gaat worden. Als alle cadeaus geopend zijn, wordt de wekker op 30 á 45 minuten gezet. Zodra de wekker afgaat is het Sinterklaas dobbelspel afgelopen. De cadeaus die op dat moment in je bezit zijn, zijn nu officieel van jou!

Ronde twee gaat verder bij de speler waar ronde één is beëindigd.

1: Het spel draait om, de persoon voor jou mag weer dobbelen.
2: Geef één van jouw cadeaus weg aan een andere speler naar keuze.
3: Stelen maar! Pak één cadeau van iemand anders af.
4: De persoon na jou moet een beurt overslaan.
5: Van ruilen komt huilen. Ruil met een andere persoon naar keuze één cadeau.
6: Alle cadeaus naar links verplaatsen.

Tips om het Sinterklaas dobbelspel nog uitdagender te maken

Ben jij een fanatieke speler en houd jij wel van een beetje strijd? Dan hebben wij nog drie tips voor jou om het Sinterklaas dobbelspel nog uitdagender te maken!

Tip 1. Zet je medespelers op het verkeerde been
Om het Sinterklaas spel nog leuker en spannender te maken kun je ervoor kiezen de cadeaus op een grappig en alternatieve manier in te pakken. Stop bijvoorbeeld een december krasloot in een schoendoos of prop een sok in een wc rol. Hierdoor zet jij je medespelers op het verkeerde been en maak je het spel nog uitdagender!

Tip 2. Leuke, vreselijke en grappige cadeaus
Een leuke variant op het kopen van 3 leuke Sinterklaas cadeautjes is dat je van te voren afspreekt dat de cadeaus aan een aantal eisen moeten voldoen. Hierdoor wordt het spel nog toffer en gaat iedereen nog meer strijden voor de beste cadeaus.

 • Koop één cadeau van maximaal 5 euro wat jij zelf ook leuk vindt.
 • Koop één cadeau van maximaal 5 euro wat heel grappig of juist heel vervelend is om te krijgen.
 • Neem één cadeau mee uit je eigen huis of omgeving. Het is iets wat je zelf niet meer wilt hebben, maar waar je iemand anders nog wel blij mee kan maken.

Tip 3. Aanpassing op ronde 1
Ronde één eindigt niet als alle cadeaus van de stapel op zijn, maar pas wanneer alle Sinterklaas cadeaus uitgepakt zijn. Hierdoor duurt het dobbelspel niet alleen langer, maar wordt er onderling ook meer geruild met de cadeaus.

Met bovenstaande uitleg en tips zorg jij ervoor dat het Sinterklaas dobbelspel voor een onvergetelijke Pakjesavond gaat zorgen. Download via onderstaande button de spelregels van het dobbelspel en print voor iedereen een exemplaar uit.

Heel veel plezier met spelen!

Ik wil de spelregels

, / 19 november 2021 / door Lotte van Studentvoorstudent

Meer blogs

Meer blogs
Hotspotkaart Amsterdam
24 februari 2022 - door Evie
Wat te doen in Amsterdam?
Hotspotkaart Nijmegen
16 februari 2022 - door Janne
Wat te doen in Nijmegen?